lördag, augusti 30

Goda vänner och fina fynd.

Fantastiskt fröjdfull dag! Jag och en vännina drog till Erikshjälpen. Bara vi. Jag körde. Grejen i sig är huge. Lägg till dessa fina fynd och du förstår att min dag varit synnerligen god. Superfina små djupa tallrikar. 4 st för 20 kr.

En blå emaljerad mugg till samlingen. 10 kr.

Hjärtefin röd bricka 25 pix.

Spöklikt

Målning av familjens främste konstnär, 3,5 år

fredag, augusti 29

Dagens frukost

Dinkelgrynsgröt med lite fiberhavregryn och svärmors lingonsylt. Inget jag rekommenderar. Dinkel smakar verkligen skit. När sylten var slut hottade jag gröten och gjorde så här...

...Much better!

onsdag, augusti 27

Dagens svarta pyssel



Gårdagens svarta pyssel bestod av wellafärg o hår.

Dagens svarta pyssel är detta skojjiga. I somras på loppis köpte jag på mig en massa ramar till min tavelvägg i hallen. I dag har dessa, ösregndagen till ära, målats i svart pandurofärg. Kommer bli helläckert!

tisdag, augusti 26

Tema: Gammalt o Nytt

En 1800-tals målning av Gustav Doré tatuerad på en ung mans arm.

måndag, augusti 25

En spann med äppel...

...fick jag med mig hem från Svärmor. Idag har vi äpplat en hel massa och stoppat kyl och frys full med
äppelmos
och äppelkaka.
Halva spannen är dock fortfarande full, så i morgon fortsätter äpplandet i krämens tecken.

KOCKUMS

I min släkt och vänkrets är vi ett gäng likasinnade, med stor passion för gamla... grytor! Och annat som finns att inhandla på loppis och auktion.
Att få en försenad födelsedagspaket från en i det gänget är helt galet kul! Min fina morbror kom med denna kockumsgryta i annorlunda form i går. I morse koktes det rågflingor i den - kanongött!

torsdag, augusti 21

Torsdag i all sin enkelhet




Min syster kom över i går och hade med sig en så fin bukett från mammas trädgård. Förvandling pågår!

onsdag, augusti 20

FYNDONSDAG

Som jag tidigare berättat håller vi på att klura på lösningar till vårat vardagsrum. Drömmen har varit ny soffa och vit skänk. Ja, vit skänk har jag längtat och letat efter så länge jag haft eget hem, men aldrig hittat - till ett rimligt pris. Men i gårkväll var jag inne på en helt otroligt inspirerande blogg, Vita Villa Vila, där hennes stora grej var att måla om gamla saker i vitt. Och genast hade jag det - Varför vänta på ett vitt skåp när man kan vita det själv.

Så med stark tro drog jag med mig man, barn och syster till Erikshjälpen - och där stod det - mina drömmars skåp. För 215 kr. Sträcken nertill kom tyvärr till på väg hem.

Nu har älskling slipat det och i morgon ska det målas!



Vardagsrummet är på god väg mot en ljusare framtid. När detta är klart blir det inflyttningsfest. Så där ett år sent.



Müslibullar




Med risk för att bli alltför "matbloggig" kommer här ett nytt brödrecpt! Ska man bara allt sitt bröd själv kräva varation!
2½ dl mjölk
2 dl müsli
50 g margarin
50 g jäst
2½ dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 msk honung
ca 10-11 dl vetemjöl (Här använde jag rent vete, men rekomenderar nog något grövre, Kärnvete med fullkorn eller rågsikt)
Häll mjölk, müsli och margarin i en kastrull. Koka upp. Låt sen svalna till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt müsliblandningen, salt, honung och det mesta av mjölet.
Jäs under bakduk 30 min.
Baka ut bullar.
Jäs under bakduk 30 minuter.
Grädda i 225 grader 8-10 min.

tisdag, augusti 19

Rabarber

I dag hände något mycket märkvärdigt!

Du förstår, när jag ska gå och lägga mig kommer alltid livets allra största frågeställningar för mina ögon och gör det omöjligt att sova. I förrgårs natt tänkte jag på.... rabarber. Vad ÄR det för något? En frukt? Bär? Grönsak? Vad är rabarber för något?
Så i dag när jag var på dagis och skolade in min grabb, stack det rätt som det var in en dagisfröken från annan avdelning och frågade försynt: Var det någon av er som undrade över vad rabarber är för något?

"Gud, är det DU som pratar med mig?"

- Ja, jag kan in alla fall berätta, att nu vet jag vad det är. Vi kollade upp det, fortsatte fröken.
- Det är en växt. En fröbärande växt.

Rostfrossa





Tema: metall

måndag, augusti 18

What to do?

När vi först kollade på den lägenhet vi nu bor i var det ägarinnans mamma som visade den. Hon brydde sig inte så mycket om att hyssha med defekterna, utan utropade ärligt - ja, vardagsrummet är ju lite svårmöblerat. Det var jag alldeles för city-lya-förälskad för att bry mig om då.
Men när vi skulle flytta in...

Jag mår riktigt dåligt över rummet - det är miserabelt! Det är helt sjukt svårt att möblera så att det blir både praktiskt, stylish och så att "måstemöbeln" passar någorlunda in.
Och som om eländet inte vore nog där - Problemområdet är det första man ser när man öppnar dörren, alltså det första intrycket man får av vårt hem.


Vet ni var det finns hjälp att få?
Nån som har numret till Timell eller Isabell Halling?

söndag, augusti 17

Äppelpaj


Världens enklaste äppelpaj, perfekt om man bara är två, tre stycken.
Skala och skär 1-2 st äpplen (beror på storleken) i klyftor. Lägg i en liten form. Jag använde locket på en pyrexform.
Strö över kanel.
Smält knappt 100 gram smör/margarin i en kastrull
Rör ner 1,5 dl fiberhavregryn
1 dl vetemjöl
½ dl socker
½ dl hackade hasselnötter (kan uteslutas)
Strö degen över äppelklyftorna och grädda 200 grader i 10 min
PS. Jag gör alltid sånt här på en höft, så blir det torrt eller kladdigt - höfta till det bäst du kan tills du får det resultat du vill ha! Du KAN inte misslyckas, jag lovar!

Söndag


I dag är det söndag och jag sörjer verkligen att inte kunna gå till kyrkan. Eller kan och kan. Jag KAN ju klä på tre och ett halvtåringen regnkläder och stövlar, ta fika med mig och gå den timmes långa promenaden till gudstjänsten som börjar kl 10. Vi har nämligen bara en bil och den behöver pappan i familjen precis varje helg för att ta sig till och från jobbet (som ligger 7 mil bort). Innan vi fick bebis (och jag blev allt för höggravid) gick jag med storebror i vagnen, allt vad jag pallade, så gott som varje söndag. För mig tog det 35 min, så en timme hade man nog fått räkna i dag. Men har du barn, eller har hört talas om någon om har barn, kan du kanske tänka dig hur det är att ha dessa på Gudstjänst. Tänk på att det inte är söndagsskola, i en kyrka där du inte känner en kotte och barnet promenerat i en timme till kyrkan, är jättetrött och supergnällig och dessutom har du en bebis att föda och hålla tyst på. Jag börjar grina bara jag tänker på det. Mycket till Gudsgemenskap hade det ju inte blivit av. Uschannamej! Men visst, jag ska inte säg att det inte hade gått.
Vi fullständigt njöt på semestern då vi kunde gå - hela familjen dessutom.
Ibland brukar vi åka med pappa, släppa av honom på jobbet och åka på möte i våran gamla kyrka, och sen passa på att käka middag hos mina eller hans föräldrar. Där sitter ju hela släkten med tablettaskar som roar - det är bara att släppa ungen.
För jag är övertygad om att ska man hålla sin kristna tro levande, behöver man tillhöra en församling, behöver man gå på Gudstjänster. Förr trodde jag inte det. Men nu när jag själv är här, är jag övertygad! Vi behöver ett andlige hem i vilket vi kan mötas som syskon och dela tron tillsammans. Bära varandras bördor, dela livet, be och lova Gud tillsammans.
Så har du någon kyrka i närheten, men ännu inte gått dit - GÅ!

lördag, augusti 16

Lördagsgodis

Ett fenomen hos den äldre generationen jag blir alldeles pillrig av, är en liten skål med godis. Åh, jag blir alldeles studsig när jag tänker på det. Hur glada de blir när man kommer, bara sådär. Så vankar de fram till skafferiskåpet med hyllpapper och plockar fram en skål med godis och säger
- Jag får väl bjuda på en karamell?
- Ja tack!
- Ta några stycken du.

Och så kommer man en dag när karamellerna är slut, och de tycker det är så föraaaargligt. "Men ett äpple kan jag bjuda på i alla fall" Så öppnar de skafferiskåpet och bjuder äpple ur en skål i tjockt porslin med vackert mönster.

fredag, augusti 15

Ett vacker hem

Det är alltid lika kul att komma hem till andra. Speciellt för första gången. Se hur de har det. Jättefint, städat, varmt, välkomnande och hemtrevligt.
Och som ett brev på posten är det alltid lika tråkigt att komma hem. Inse hur VI har det. Komma hem till alla halvfärdiga projekt, oupphängda kökslampa, icke i vägskickade klädpåsar som sorterades ut ur garderoben för tre veckor sedan och fortfarande står kvar i hallen, bak vagnen. Stökiga barnrum, smuliga kök utan gardiner, fulmöblerade vardagsrum Och icke att förglömma alla vissna/övervattnade/uttorkade krukväxter.

Jag hinner knappt hem innan jag börjar fixa o polera, sätter mannen framför datorn att leta reda på en ny soffa och ger storebror ett fem-punktsprogram över hur han ska hålla i ordning på sitt rum.

Så när köket glänser, det börjar skymma, barna sover (en i alla fall - den andra illskriker, men skit i det nu) och jag går och tänder fönsterlamporna, småler jag för mig själv och inser - Jag älskar vårt hem! Det är ju här allt utspelar sig, vårt liv. Det är här vi lever, bakar, äter, lär oss pricka rätt i toalettstolen, umgås, uppfostrar, skäller, gnäller, pussas och kramas. Utvecklas och växer som familj. VÅRT hem är det vackraste som finns. För oss. Visst, en ny soffa hade inte suttit fel, inte heller en vit skänk till vardagsrummet, men när allt kommer omkring har vi just det som vill till för att skapa ett lyckligt hem. Och det är vackert - till och med för omgivningen!

torsdag, augusti 14

Bokpåse


Gratis är gott och ombyte förnöjer. Vi gillar biblioteket! Men varje gång vi ska ta oss hem därifrån uppstår samma problem. Hur ska vi nu, lite smidigt, få hem alla tunga böcker? Jo, man har ju naturligtvis med sig en liten tygpåse. Såklart. Så äntligen har jag fått tummarna ur och snörpt ihop en. Klart raringarna ska få åka hem med stil!

onsdag, augusti 13

Dagens fynd

Ett minialbum för 5 kr på Kupan. Kul för gästerna - om man nu orkar uppdatera innehållet...

Mor med stort M

När någon dör är det som om allt ställs på sin spets. Man ser livet från ett annat perspektiv och börjar funder på vad som egentligen är viktigt.
Jag var på besök i min barndomsförsamling i söndags. Där hölls en patentation, en minnesstund över en församlingsmedlem som tidigare i veckan gått bort. En pigg och fräsch 77 åring farmor. I talet berättade pastorn om henne som en trogen tjänare. En mor. Moren med stort M, sa han. Hon hade fyra pojkar, precis som jag (drömmer om). De levde hon för. Men vad som för mig blev om möjligt ännu starkare var hennes kärlek till sina svärdöttrar, sina flickor, som hon sa. Familjen betydde mycket, och den var hon stolt över.
Det blev så starkt. Vad som betyder något. Moren med stort M. När jag en gång dör är det så jag vill att de minns mig. Då blir jag stolt. Eller tjänaren med stort T.
Det man lämnar efter sig, är det egentligen inte det som är det viktiga nu?
När tanten på arbetsförmedlingen hånar mig för att jag prioriterat de barn som jag satt till världen. När det framställs som nonsens. När upplysta, medvetna, moderna förståsigpåare tycker synd om en för att man "måste försaka sina egna intressen, stanna hemma" - det är ju så förnedrande för kvinnor - Då ska jag minnas denna parentation.
Visst är det viktigt och nödvändigt att man utbildar sig och arbetar så att man kan försörja de sina! Men när allt kommer omkring, allt ställs på sin spets, går det inte längre att föringa föräldraskapets betydelse - se det som nonsens, en skamfläck på ens cv. Nej, när allt ställs på sin spets är det vad man lämnar efter sig som spelar roll. Om man levt för andra, eller satsat järnet... på sig själv.

tisdag, augusti 12

Fridfullt


Dagens tema: Fridfullt. Bilden är tagen bara några dagar innan vår bebis föddes, tidigare i sommar. Det är inte alltid jag bär denna tröja med ärlighet, om man säger så… Men just då bar jag tröjan med pondus, för jag kände verkligen frid. Bara några månader innan såg det annorlunda ut. Problem efter problem hopade sig och det kändes väldigt stressande och livet var allt annat än fridfullt. Men då var det ett speciellt bibelord som kom att betyda väldigt mycket. Filipperbrevet 4:6-7: ”Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse. Då skall Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus”
”Lägg allt du gör i Herrens hand, så skall dina planer ha framgång”,
står det i Ord 16:3
Bibeln är full av uppmaningar att lägga våra problem och bekymmersmål i Herrens hand. Då skall han ta hand om det och igengäll ge oss av sin Gudomliga frid. Och är det något vi som moderna ultraaktiva människor av i dag behöver, så är det väl just det. Frid.
Jag skriver en krönika om detta i IKON1931, som kommer ut senare i veckan. Håll utkik på pressbyrån.

måndag, augusti 11

Mjölmatte

1 brödlimpa kostar på Willys mellan 20 - 30 kr. Lingongrova tex - 20:95 kr.

2 kg vetemjöl kostar på Willys 9:95 kr.
2 kg rågsikt kostar på Willys 10:95 kr.
4 kg mjöl kostar alltså 21 kr.

4 kg mjöl blir alot of bullar!

Jag försöker baka så mycket av vårt bröd som möjligt. I dag tog vi ett ryck och bakade busbröd hela eftermiddagen. Ett lite ljusare, och ett lite grövre.
Hår i brödet är högst otrevligt - Always huckle on da head!
Recept på ljust bröd: ½ jästknuta löses i 5 dl ljummet vatten. Tillsätt salt och 1 msk sött, tex sirap el honung. Häll i 10 dl rågsikt och 5 dl vetemjöl (jag använder alltid Kärnvetemjöl med fullkorn) Spar lite mjöl till utbakning. Låt jäsa 30 min under bakduk. Forma till bullar, hålkakor eller limpor. Endast fantasin sätter gräns. Här har vi kavlat och stansat ut med pepparkaksformar. Jäs 30 min. Pensla med ägg och strö på vallmofrön. In i ugn 250 grader tills de är gyllengruna.

Recept på lite grovare bröd: Följ receptet ovan med byt ut vetemjölet mot grovt rågmjöl. Koka gröt på 1 dl havregryn (här använde jag rågflingor) och 2 dl vatten. Kokas 3-5 minuter, och häll i degen - då blir brödet härligt saftigt! Forma till bullar. Jag la hela degen på en plåt och så in i ugnen, med det blev inge bra. Gick liksom inte att skära på mitten. Jäs o ugn enligt ovan.

Har du några ungar så låt de vara med!

söndag, augusti 10

torsdag, augusti 7

Vinbär gör mig kär





Underbara sommarminne, vinbärsplock och munkar hos mina svärmorföräldrar. (jo, det är ju faktiskt det de är)
Det är något i atmosfären hos människor i denna åldern som får mig att bubbla inombords. Dessa två raringar har verkligen tagit mig till sitt hjärta, något jag sätter stor glädje vid. De tycker det är så roligt att jag tycker om att plocka bär att koka saft på, så de hade "sparat" två av typ sex buskar, översållade med vinbär, åt mig. Jag och svärmorssan plockade i samma spann och fick ihop en åtta, nio liter. Till saft hade jag tänkt, men har nu upptäckt att dessa syrliga antioxidantbomber är utsökta att ha på gröten, istället för sylt.
Nån sats klappkräm har jag också lovat han, min älskling - Som bomull kring hjärtat!

onsdag, augusti 6

Ljuvliga Hallonsnår

Hemomkring skövlas skogar som aldrig förr. Av människohand och vädrets kraft. Sorgligt. Men jag har funnit något djupt poetiskt i dessa stormfällda områden. Hallonsnår. Det verkar som kalhyggen är den allra mest trivsamma miljö för detta älskröda delikatesser. Tänk att det kan komma något så gott ur något så ledsamt.
Men man får vara ute några timmar om det ska ränta. Sitta på en stubbe och amma mellan varven. Underbart!

Kärlek



Min bebis och jag, det är kärlek. Precis som gårdagens tema.

måndag, augusti 4

The Simpsons



När vi hade släktingar på besök för ett tag sedan, fastnade deras 13 åring över vårt lego och kom efter en stund ut med familjen Simpsons. Imponerande, eller hur!?

söndag, augusti 3



Åh, jag vill så gärna lägga upp inlägg efter inlägg med bilder på allt fint jag skapat av sommarens tygfynd. Men att kunna sy något just nu känns som en utopi!

- Mamma, vad ska vi göra nu mamma?

- MAAAAMMA, jag vill gå till lekplatsen, mamma.

- Mamma, jag är hungrig, mamma. Ska vi äta nu mamma? Jag mår så dåligt, ja MÅSTE ha mat nu mamma..
Så har jag, naiv som jag är, satt igång en massa projekt som liksom inte fått något avslut = jätteuppställd längenhet.

Aarggh! Jag blir tokig. Och bebis är skithungrig precis hela tiden (vilket iofs ger mig tid att skriva en rad här. Förresten har jag blivit asgrym på att skriva med en hand, väster också.) o älskling, får snart panik och tjatar hela tiden om att han vill dra till Paris med en viss kompis.


Man får glädja sig åt det lilla. Vacker frukost tex: Rågflingegröt med frusna vinbär. Den helt fantastiska muggen i bakgrunden är ett av gårdagens glädjeämen från Erikshjälpen.

fredag, augusti 1

Blixtlåsbo



Hoppas de ska trivas, mina nyinflyttade raringar.

Inspiration när det tryter


Vi firade midsommar i ett släkthus i skogen, fyllt av inspirerande miljöer. I bland är det gott att ta fram en bild och drömma sig bort.