tisdag, september 30

Här går det vilt till...



Tisdagetemat är vild. Jag har visat dessa bilder innan, men här är det vilt värre, kan jag lova! Tjurarna ska flyttas från en hage till en annan. Kofösaren (som förövrigt är rätt vild själv) kallade, sen var det bara att springa...

måndag, september 29

MONSTERMÅNDAG


På lördag fyller våran pojk 4 år och DÅ ska det bli partaj ska ni veta! Ett sjörövarkalas är beställt och ett sjörövarkalas ska det bli! Först ut på kakbordet är dessa lebbiga mandelmonster som jag och födelsedagsbarnet bakat idag. Vanliga mandelkakor, mald mandel, äggvita och florsocker som jag dekorerat med grön karamellfärg, gröna cocktailbär till ögon och gelépynt till mun (nu säger ju efterklokheten att jag naturligtvis skulle väntat med att sätta dit munnen till det väl är dags för kalas, men jag var ju så ivrig att få visa upp)

VACKRA VERKTYG - Mandelkvarn


Jag har bestämt mig för att öppna en kategori som heter Vackra Verktyg och handlar om precis det. I dag är första dagen på våra kalasveckor och här ska det bakas o pysslas. Vi har lånat hem den finaste mandelkvarnen vi kunde hitta hos mor o far (som förövrigt tänker skaffa en verktygslåda till alla sina fina köksredskap) Vad det blev av mandeln ser ni i inlägget ovan..

torsdag, september 25

Jag vill ha en sån, en sån, en sån...

Idag är jag mer än lovligt avundsjuk på min äldsta pojk, som har suttit och skrivit önskelista hela förmiddagen. Jag vill också fylla år. Gick förbi ett skyltfönster idag med världens ballaste affisch (tog en bild, men sjukdatorn vill inte att blåtand ska fungera idag) affischen hittar du här (du förstår nog vilken jag menar).
Skyltfönstret tillhörde Lagerhaus och jag var bara t v u n g e n att gå in. OCH de hade fått in MASSOR av höstfina grejor med frukosttema. Jag vill också fylla år. Ballaste brickan finns längst ner på den här sidan. När jag gick på gymnasiet tog jag och en kompis ibland tåget efter skolan till staden jättelångtborta för fika och gå på Lagerhaus (det fanns inte så många LHbutiker på den tiden). Då gick vi där och drömde om varsitt eget krypin. "Hade jag haft en lägenhet skulle jag ha en sån.." och nu går man där igen "Om jag bara hade råd skulle jag...."
Men underskatta aldrig glädjen i att drömma sig bort...

Huvudvärk och snoriga ungar


Den här frukosten får mig att vilja gå och lägga mig på kvällen. Mamma har smugglat hit blåbär från skogen och nu har jag dem i filen under min smarriga müsli. Själen dansar av att få börja dagen såhär.
Har jag förresten visat mina fina 70-talsmuggar? Den till höger använder jag mest. Den till vänster kan du få dricka ur när du kommer.
En gammeldags glasburk från Ikea fylld med vackra fibrer piggar upp den mest förkylda höstmorgon.
Förresten så har våran dator också drabbats av den bekanta förkylningen och orkar inte gå upp på morgonen. NU 11:21 har den äntligen lyckats maka sig upp. Den dör nog snart, så blir det bloggpaus här så vet ni varför...

måndag, september 22

KLAPPKRÄM - som bomull kring hjärtat

Ibland behöver en hårt arbetande, heltids studerande, dösnygg och kärleksfull småbarnsfar muntras upp lite. Därför gjorde jag i eftermiddags vad min man beskriver "som bomull kring hjärtat" - klappkräm. Gissa om han blev glad!! Visst ser det härligt ut! Alldeles fluffigt och rosa. Formage och pudding - släng er i väggen!Vill du också göra rosa fluff?
Koka 1 liter vinbär med ½ liter vatten en liten stund.
Slå det genom en sil. Blanda upp den saft som runnit igenom med vatten så det blir 12 dl.
Sockra = 2 dl och låt koka upp. Tillsätt 2 dl mannagryn under visping och låt svälla under lock i 15 min. Häll upp i stor skål och vispa till det är fluffigt och kallt (= jättelänge!)
Njutes i tallrik med lite mjölk.

(Go lust att) Tygfrossa

På jakt efter gardintyg till köket gick jag in in fina, jättedyra, alldeles underbara tygaffären på hörnan. Hann knappt innanför dörren innan jag insåg vilka s t o r a tygbehov jag har. Det är som Clara säger - går man in i affärer kan man vara säker på att hitta något man "behöver". Men denna eftermiddag tillät jag mig att bli frestad. Det här jättefina tyget som jag dregglat över i år, fanns nu som finare vaxduk - ni vet sånna som inte alls är vaxiga. Och vi behöver faktiskt vaxduk att klä om barnbordet med. Klart ungarna ska kladda på äkta Mairo! Och det HÄR tyget hade ju blivit fantastika tygtavlor till samma rum. 149 kr för tre tavlor. Ljuuuuvligt!
Ja, så där höll jag på, fantiserade och drömde. Gardintyg? Jorrå, på extrapris dessutom. Visar en annan dag.

söndag, september 21

Rumpesmörjförvaring


När vi ändå är inne på heta barnprylar kan jag passa på att visa upp denna fiffiga uppfinning jag sydde som komplement till skötväskan i våras. Det är praktiskt rumpsmörjförvaring, som rymmer alla småprylar man behöver ha med sig till bebin och samlar det på ett ställe. Så slipper man leta sig gråhåring efter nagelsax och febertermometer.

FJÄLLRÄVEN ÄR HOT STUFF



När dagis übercoola Peppe 2 år, kom med en svart minikånken på ryggen i våras blev jag fullständigt nockad. Va ballt och modigt av Peppes mamma att låta ungen stoltsera med en väska av denna smånördiga kaliber. Precis så ball och modig vill jag också vara, tänkte jag och köpte den lilla svarta som skötväska åt vår bebis (som då fortfarande låg i magen). Kände mig så nytänkade och unik när jag gick hem från affären, helt ovetandes om att fjällräven är värsta Hot Stuff och något som alla übercoola lattemammor självklart har till sina små fjun. Så unikt och nytänkande var det.
Passande nog behövde storebror verkligen en ny dagisväska till terminstarten. Han fick välja färg själv. Gissa om jag blev glad åt hans val....

torsdag, september 18

Vad sa du - Baka? Grovt? Pepparkaksformar? - Det MÅSTE ju VI prova

Jag har världens mest inspirerande kompis. När vi lärde känna varandra för sju år sedan trodde jag knappt det var sant, att det verkligen fanns människor som hon. Så kreativ, vuxen och alldeles alldeles underbar. Hon bakade bröd, lagade mat, pysslade och målade om. Allt det som jag älskade att hålla på med, men inte kunde dela med någon endaste i hela världen. Vi hade bott bara några kilometer från varandra hela livet utan att veta om varandra. Men så en dag korsades våra vägar, och livet blev aldrig sig likt... ;)
Hon tillverkade sina egna presenter, och jag blev fullkomligt nockad, och försökte genast efter bästa förmåga efterlikna - med varierande resultat!
I går blev jag så inspirerad av henne igen och kände mig som 16 år på nytt. Knäckebröd var ordet och här är resultatet:


Superlätt, superkul, och en fantastisk gå-bort-present! Receptet hittar ni här. Här är en av storebrors kreationer - Katten Janson.

onsdag, september 17

Blommande papper


I dag är det torgdag och på min väg genom myllret av gamla tanter och gubbar, såg jag detta hyllpapper i ögonvrån. Jag svängde snabbt förbi och tog det i farten och gav henne en tia. Just för att det är så roligt att kunna gå på torget en onsdagsförmiddag och köpa gammalt hyllpapper för en tia.

Blommande burk


Vem har sagt att en kruka måste vara rund och gjord av porslin?

tisdag, september 16

Tema: Höst

Det är höst! På dagarna är det friskt och skönt ute, då vill jag leka såhär. Sen när mörkret faller på sveper jag sjalen om mig, dricker the och läser Anne på Grönkulla. Hade jag tänkt.

Say: Mama

Det är så roligt. Alla små bebisar har ju sina speciella små ljud för sig. Våran lille Svante ljudar på M och låter Mmmmaaouuummma. Så ligger han så och jollrar Maoooomma.
Supermysigt!

fredag, september 12

Barnrumsdetaljer

I dag tog vi fredgsrycket i barnrummet. Tänkte visa lite fina detaljer.
Här är storebrors säng, ursprungligen från Ikea, men jag har köpt den secondhand. Täcket har jag sytt själv och sänghimmeltyg och ljusslinga är från Ikea.









Den här stolen är den sötaste möbeln i vårt hem.

Jag har köpt den
på loppis för en tia.









Världens finaste strykbräda, 3 kr på loppis, väntar på att bli omklädd i ett fräschare tyg. Svårt att hitta ett nytt som lever upp till måttert.

torsdag, september 11

Den som har krikon och bröd lider aldrig nån nöd.

Jag bakade ett så jättemumsigt bröd till frukost i morse. Det är jättelätt. Ingen jäsning. Inget utbak. Bara blanda
3 dl vetemjöl
3 ½ dl grovt rågmjöl
½ dl solrosfrön (kan säkert uteslutas)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt (det sket jag i - ville inte slösa på svärmors goda)
1 dl mörk sirap (jag hade bara ljus, det gick bra)
3 dl filmjölk
Lägg kladdet i en smord brödform som du strött havregryn i, och stoppa in i 175 grader varm ugn. Låt brödet stå där i 50-60 minuter. Bred smör och ost på skivorna och jag lovar att du kan äta minst hundra! Perfeft om gänget ringer och vill komma på kvällsmat om en timme och du inte har bröd hemma, och samtidigt måste ha tid att slänga undan gamla kalsonger!

tisdag, september 9

Att pyssla är coolt

IKEA FAMILY LIFE damp ner i lådan i dag. Och där var ett så roligt reportage. Om en tjej som dumpade tvn för kreativiteten. Hon pysslade en hel massa och hade det så fiiint hemma. Jag blev alldeled prillig av att läsa.











måndag, september 8

Kringlor

Kringlor, visst är det ett härligt ord!
Dessa har jag dessutom en passionerad relation till. Jag mår toppen i både själen och kroppen av dessa rågisar. Framåt kvällen när hungern slår till. Eller som mellanmål en vardag. Man kan kompletera målet med en banan. Receptet kommer från min hälsosamma mormor.

RÅGISAR
2 hg smält smör (byt gärna ut hälften mot någon olja)
4 dl mjölk
1 dl sur grädde (gräddfil, filmjölk, cremé fraish, eller nått)
1 ägg
1 dl socker
1 tsk salt
2 tsk hjortronsalt
½ tsk bikarbonat
7 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjöl

Arbeta i hop allting och forma till kringlor. Mormor gör 4x10 st, men jag vill ha dem större och gör 4x8 st.
Grädda i 250 grader, 8-10 minuter.

lördag, september 6

Man vet att man är gammal när...

... man tycker det är alldeles för sent att börja kolla på film kl 21 en lördagskväll. - Den är ju inte slut förren HALV TOLV!!

Fynd som blev fint

Kom på att jag inte visat hur fint skåpet blev. En stor förbättring, förvandling i vardagsrummet.

Ett av veckans fynd - en superfin godisskål med lock för en tia.

onsdag, september 3

Världens bästa kvällis!


Det är tyvärr inte så ofta vi har både äpple och banan hemma samtidigt, men när detta händer passar jag på att göra min absoluta favorit kvällsfika. Hackad äpple o banan helt enkelt. Med hasselnötter på. Det är himmelskt! Åsså kaffe.
Ps. Nu har jag svept koftan om mig och krupit upp i soffan med en sån här go fika och ska kolla på tv. Och jag måste säga, Idol ger mig rysningar. Det började sändas hösten då vi blev en familj. Jag kollade på detta med födslovärkar, varje höstfredagaskväll vi haft vänner över, har Idol varit den självklara underhållningen. Och nästan varje säsong har man känt någon som deltagit. Så mycket minnen knutna till denna talangjakt. Ja, Idol är speciellt för mig.

Klipp från en svunnen tid.


Mamma satt en bok i händerna på mig. När jag öppnde den låg detta tidningsurklipp kvar. En reklamgrej i Dagen, som mamma så gulligt klippt ut och haft som bokmärke. Jättefin bild tycker jag!

Mormors kaffeburk


Sedan jag fått make, barn och hushålle är det som om jag också fått nyklarna till en minnesbank som sedan länge varit låst. Plötsligt blir små vardagliga händelser från mina barndomsdagar levande, och jag myser. Jag brukar alltid ha det lilla fönstret i köket lite öppet. Men när vi ska äta går jag alltid och stänger det och tar på mig en kofta. för ett tag sedan slog det mig att min mormor hade precis samma prusedur där vi var små dagbarn där och skulle äta. Då kände jag mig som henne.
En sådan här fin kaffeburk hade hon och morfar när jag var glött. På förmedlingscentralen hittade jag en lika dan för 25 pix.

tisdag, september 2

Frid

Jag har blivit välsignad med flera ljuvliga dagar på rad. Det är livskvalité, att träffa varm och generös släkt. Äta gott. Umgås. Jag och fina släktingar hade äran och glädjen att besöka Pål och hans familj i dag i deras nya, gamla fridfulla hus. Rent objektivt det vackaste jag någonsin besökt! En förmiddag att glädjas över länge.
Ett besök på förmedlingscentralen och några trevliga fynd senare (visar i morgon) en grillfest i all enkelhet, och dagen var fulländad. En dag i gemenskap. En dag av frid.

måndag, september 1

Ärlighetens morgon

Det är söndagsmorgon och jag står i badrummet och gör mig i ordning. I spegeln kan jag att storebror kommer och ställer sig i dörröppningen. Han tittar begrundande på mig och säger efter en stund: Va TJOCK du har blivit!
Jag blir mållös.
Vi åker på Gudstjäns. Han är på söndagsskolan - alldeles själv! Och jag får lyxlyssna på predikan - alldeles själv! (med nöjd bebi i vagnen). Wonderful! Efteråt ska vi köra till mormor och morfar, men först ett depåstopp. Jag får inte upp tanklocket, krånglar lite med det och får motorstopp när vi ska köra därifrån. Från baksätet hör jag
- Jag tror inte vi kan åka till mormor!
- Jasså, varför inte det? frågar jag.
- Naä, så som du kör...