tisdag, oktober 28

Jag gillar...

...The och grovbrömacka med mosad banan och russin.

...Känslan av att kommer in i värmen efter att ha varit ute ett bra tag i kall, klar, frisk höstluft. Hur det sticker i de rösrosiga kinderna, rinner ur den kalla näsan och hur glasögonen immar igen (på dem som har några..)

...Symfonin som uppstår ur plådret från kaffebryggaren och smattret från poppcornsgrytan. Och dofterna som ger själven liv.

torsdag, oktober 23

Vardaglig lycka

Nu har jag precis tagit ut en mjuk pepparkaka ur ugnen. Dofterna sprider sig från ugnsvärmen, ut i köket och vidare i hela lägenheten. Åh, det bubblar inombords. Själen njuter.
Frid, det är frid!

"Den som kan vara glad över lite har mycket att vara glad över"

onsdag, oktober 22

Ett under i vardagen

Det är onsdagsmorgon och jag stressar i sista minuten. Det är lite extra meck idag eftersom vi ska på fyraårs-hörselkontroll INNAN dagis. Vi springer och stökar medans vår grabb sitter på köksoffan och filosoferar. Så plötsligt frågar han:
- Vilken har namnsdag i dag?
-Va?
- Vilken har namnsdag i dag?
- Öh? Jag ska kolla! Säger jag och rafsar fram almanackan under allt kraffs på köksoffan. Så ser jag. HÖ? Hörselundersökningen är inte förren i morgon!! Haha. Jag hade skrivit fel från början och sen ritat två små pilar ner till torsdag. Det kommer jag ju ihåg nu.
Tack vare hans lilla förnimellse slapp jag känna mig som världens mest förvirrade mamma, där på Öronnäsahals. Livets små under i vardagen.

Vacker onsdag

Åh, det är så tråkigt att jag inte har någon kamera just nu. Skulle så gärna vilja visa upp hur FIIINT vi har det hemma i dag. Men jag ska försöka beskriva.
Sängen är obäddad, vilket vittnar om att någon har viktigare saker för sig än att hålla skenet av ett pedant hem uppe. Lekrummet är inget lekrum längre utan v ä r l d e n, med vilken man lätt tar sig runt med Brios järnvägsbana.
I vardagsrummet står fem påsar med tvättade kläder i väntan på att bli snyggt ihopvikta och instoppade i sina garderober. På golvet brevid påsarna ligger ett stort lapptäcke, vilket vittnar om att någon förmodligen bajsat och är lugn nog att kunna ligga för sig själv idag..
...Vilket man får bekräftat då man kommer ut i köket - mitt paradnummer! Där ligger bebisen på golvet (små ojjar sig, men dock..), på vårt köksbord står i ena enden stykbräda, strykjärn, symaskin, nålar, klipp och på toppen två små projekt. I andra endan ligger en nymålad spegel på tork i väntan på att bli pimpad. På kökssoffan ligger tyg, tyg, tyg, tyg, tyg och fliselin, måttband och julgransgirlanger huller om buller. Det luktar kaffe, kringlor och clementin. ÅH, I LOOOOOVE IT!!

Jag kan inte med ORD beskriva hur jag njuter när det ser ut så här hemma hos oss! Hemmet är levande. Här inte bara bor folk. Här lever folk.

tisdag, oktober 21

STJÄRNFYND!



FÅ saker framkallar barndommens julkänslor såsom denna gamla goding! Den lös om jularna i vårt barnrum och ljusskenet den gav var något alldeles extra. Just denna modell har jag fått veta var den förste som fanns i Sverige. Den uppmärksamme finner att dessa ofta är en obligatorisk detalj i julkalenderns köksfönster.MEN, Nu är de så in i nordens svåra att få tag på. Denna hittade jag i en pappershandel i Kristianstad för många år sedan. OCH... Lyllans mig så fanns det T V Å styck på Filipus Second Hand i fredags. 10 kr styck. Den ena låg fortfarande i sin oöppnade förpacknig. Gissa om jag njöt... Upp i köksfönstet, såklart!

måndag, oktober 20

NYTT INLÄGG

Jaha, gott folk, något säger mig att ni väntar på en uppdatering. Då ska ni få det.
Kameran är hos doktorn. "Måste vara förslitningskada!" hävdar min man bestämt "..så som du använder den." Kanhända har han rätt.
Det var så långt.
För övrigt har jag pysslat, sytt, hälsat på släkt och vänner, Ikea, Secondhandnjutit och förgyllt vårt hem med diverse mög. Trots det ser vardagsrummet fortfarande ut som rummet Gud glömde. Och vi som snart ska ha hemgrupp här hemma.. Nåja.

Förresten,
Om man alltid äter lättfil och sen en dag köper vanlig 3% filmjölk, fy katten va krämig och go den är då. Nästan lyxig, syndig. Förförisk. Mmmm.

fredag, oktober 17

Varför mina favoritbloggar är favoriter!

Persilja - Alla personligt kreativa, nytänkande och omtänkade fyrabarnsmammor med galen men genomtänkt inredningsstil har gratis biljett in i mitt hjärta. Denna läste jag om i MAMA. Helt fantastiska bilder på en inredning helt i min smak, vackra gamla skåp proppfulla med prydligt ihopvikt tyg och med citat som "Är det stökigt på golvet hänger jag upp ett flaggspel i taket, då riktas blicken bort från det fula" och "Trasmattor, mormorsfiltar och lapptäcken är färg och mönstermix när den är som bäst", hade hon med en gång min fulla uppmärksamhet. Hon syr de mest galna prylar, slänger upp ljusslingor i mörka hörn (precis som jag) - and I LOVE it!

Fingerspitzengefühl - Fick jag nys om genom en annan tidning, min personliga favorit i alla kategorier, Family Living, på vilkens sida hon numera bloggar. På hennes nuvarande blogg finns en länk till hennes gamla och kvällen jag hittade den blev minst sagt lååååång. Och natten sömnlös! Jag blev så inspirerad. Hon och familjen har det svincoolt hemma, men det jag fastar mest för hos Fingerspitzengefühl är hennes pyssel, sömnad, bak, lekfullhet och talang. Hon virkar svampar bara för att "se om det går", syr gosedjur, platspåsar i tyg och ja... se själva.
Folk som pysslar/syr/bakar presenter (när andra sitter och glor på tv) och ger bort dem med huvudet högt, beundrar jag alla tider. Det är också en av de grejerna som gör denna blogg till en klar favorit.

Underbaraclara - För att hon är den hon är, helt enkelt. Frimodig, egen, huslig, missionerande och alldeles alldeles underbar....

syster ell - En av mina bästa vänner och den enda av favoriterna som jag känner i verkligheten. En aldrig sinande inspirationskälla. Men det bästa med just denna källa är hennes otroliga talang, öga och prydlighet. Bloggen är ganska ny men bekantskapen gammal och jag lovar - ni har inte sett så mycket som en smula av allt det syster ell har att ge. Därför är hon redan nu en favorit, för jag vet att hon kommer gå långt (och då är jag före alla andra;)

onsdag, oktober 15

Grattis HILLEVI

En av mina trognaste läsare heter Hillevi och har namnsdag idag. Eftersom jag inte frångått traditionen att glömma skriva kort till henne, kommer här (så som det brukar) en cybergratulation och ett fyrfaldigt leve

HURRA
HURRA
HURRA
HURRA

Känner dock att jag hittills levt dagen i hennes anda, då jag hann koka lingonsylt och slå den på burkar innan jag lämnade storunge på dagis (tidigare än vanligt dessutom eftersom han skulle fotograferas). Nu ska ägna dagen åt gemenskap med min elna.

torsdag, oktober 9

Mer åt det här hållet...

...hade jag tänkt att de skulle se ut.
Och nu måste jag dela med mig av receptet för det är så enkelt (hrmm...)
Har anpassat det till verkligheten och då blev det bra.
Vispa 6 ägg med 3,5 dl socker och rör i 6 dl vetemjöl. Häll smeten i en braspanna.
Strö på rikligt med frukt eller bär - vad du har hemma - hyvla med en osthyvel över smör och dekorera med pärlsocker.
Grädda i mitten av ugen, 175 grader i 15 minuter.
Skär i rutor och ät på tallrik med vaniljvisp. Eller som en enkel kaka till kaffet. Snabbt och otroligt gott!

Knäck ett ägg

Egentligen är det väl inga verktyg precis, men dessa kärl får ändå rum i denna kategori tycker jag. För det blir så mycket mer trivsamt och roligt att baka när man har äggen i en fin emaljerad skål och knäcker dem i en söt liten blåblommig kopp.

STANNA UPP!

Usch, veckorna har blitvit som dagar, dagarna som timmar, timmarna som minuter osv. Tiden rusar och jag måste ta mig i kragen! Måste STANNA UPP och NJUTA, TA VARA PÅ hösten och allt som hör den till. Varm choklad, mustiga grytor, tända ljus, handarbete och skogspromenader. Annars kommer det strax vara jul och jag kommer bli deprimerad över att inte än hunnit med hösten. För tänk vad mycket härligt som kommer med den.

tisdag, oktober 7

Fint från Farmor


Babushkor får mitt hjärta att bulta några extra slag. Vill ha hela hemmet fullt!
Farmor samlar på babushkor, tror jag. Hon har i alla fall hur många som helst och samlar dem i ett speciellt vitrinskåp tillsammans andra dockor. "Du får ta ut och titta på dem när du blir lite äldre" hette det när jag var liten. Än har jag inte blivit gammal nog.
Denna tandpethållare är hennes nyaste fynd. Direktimport från Ukraina. Bedårande, eller hur!