fredag, januari 30

BAKA MED BARN - ett utmärkt sätt att umgås och en investering i deras liv!

Att lära sina barn att baka och laga mat, anser jag är att göra dem en stor tjänst och att ha tålamod med kladdet är att investera i deras liv. Studier visar att barn som lär sig laga riktig mat kommer välja sundare levnadsvanor som vuxna. Och det säger ju sig självt att kan man inte, vill man inte, för det verkar så invecklat. Så värmer man en billys, västerbottenpaj eller köper en energisnål, fettrik sallad på Ica.
Mamma gav mig tidigt fria händer i köket. Det blev sockerkakor att slå ihjäl varandra med och kladdkakor och smula över glassen, men där lades grunden, intresset och glädjen i att göra själv.

Våran kille 4 år är jämt sugen på att baka. För att jag älskar att baka och det blir ett roligt sätt att göra något tillsammans. Först var det bara "blanna", nu gör han allt. Men alltså, man kan ju inte äta huuuur mycket kakor som helst - något som förövrigt också är viktigt att lära barn - så därför måste man vara lite finurlig. Gårdagens brownies åkte rakt ner i en pimpad glassburk och blir en fin hälsa-på-present till mormor o morfar, dit vi åker nu. PÅ ÅTERSEENDE!!

torsdag, januari 29

Brownies

Hur många fikagalna hemmabagare drömmer inte om ett eget café...
100 gram nötkärnor
150 gram smör
3/4 dl kakao
3 ägg
3 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
Smörj och mjöla en liten långpanna, 20x35 cm.
Hacka nötterna
Smält smöret och tillsätt kakaon. Rör detta tills smeten blir slät. Låt den svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner chokladblandningen och mjölet blandat med bakpulvret. Tillsätt nötterna och bred ut smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugen, 150 grader ca 35 minuter.
Låt kakan svalna något och skär med vass kniv i rutor.
Receptet är hämtat från Sju sorters kakor

tisdag, januari 27

I söndags hette dagen...

Enkla wienerbröd

Dessa bullar är stark förknippade med min barndom, och när jag öppnade ugnsluckan och dofterna spred sig i köket, kunde jag nästan höra köksklockan ticka från Kilingebro.

100 g margarin eller smör
6 dl vetemjöl
2 msk socker
50 g jäst
3/4 dl gräddmjölk
2 ägg
Fyllning:
100 g margarin eller smör
½-1 dl florsocker
2 tsk kardemummakärnor eller 2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker och hackad mandel

Arbeta in matfettet i mjölet. Tillsätt sockret. Smula jästen i lite av vätskan. Tillsätt resten av den samt äggen. Häll detta i mjölblandningen. Arbeta samman degen. Kavla ut den till en avlång kaka, 30x40 cm.
Rör ihop matfett, florsocket och nystött kardemumma eller vaniljsocker till fyllningen. Bred den på kakan och rulla ihop den. Skär längden i bitar. Lägg dessa med snittytan upp i bakformar. Låt bullarna jäsa ca 1 timme i rumstemperatur. Pensla med ägg. Strö på pärlsocker och mandel och grädda mitt i ugnen 250 grader, ca 8 minuter.
Receptet är hämtat från Sju sorters kakor

söndag, januari 18

GLOBEN

Morfars far Fritz fick denna i 70 årspresent på 60-talet nån gång. Jag har fått den enormt stora äran att ära den av Kurt som övertog ansvaret för den efter Fritz. Det finns ingen pryl i vårat hem jag är så rädd om. Häromdagen drog Svante ut sladden ut jacket och drog i sladden..... Nej jag skriver inte mer. Alla mår bra. Inget hände. Änglarna ryckte ut. Tack Tack Tack!!

lördag, januari 17

Annanmormors kringlor

Sedan jag blivit biten av grova kringlor, letar jag recept överallt. Men det är inte så lätt. Därför vore det roligt att höra om ni har något att bjuda på. Maila över ett i så fall och gör mig lycklig!
Annanmormors kringlor:
8 dl rågsikt
3 tsk hjortronsalt
100 gram margarin
1 tsk salt
3 dl gräddfil
(1 msk socker)
Blanda samman allt och forma till kringlor. Grädda i 225 grader till de ser fina och färdiga ut!
(Då dessa kringlor inte är så supergrova kunde jag inte låta bli, utan blandade i nån dl grovt rågmjöl)

fredag, januari 16

Nu blir limpan hög minsann!

Alltså jag avskyr att baka limpor. För jag kan inte. Jag brukar avundsjukt snegla på mor och svärmors höga fluffiga limpor och tänka hur GÖÖÖR man? Ingen har kunnat svara, "Vi gör som vi alltid gjort"
Jaja. Säkert. Men nu vettni önskade jag mig brödformar i julklapp och snappade på köpet upp ett fantastiskt bra tips: Läs och lär:
När man jäst degen och ska rulla den till limpor, kavla först ut den och rulla sedan ihop den till en liten korv som du lägger med skarven neråt i bakformen. Vips så får du en riktig skrytlimpa!

onsdag, januari 14

TADA:

Årets julklapp till mig själv, ett underbart fat på fot som jag letat efter så länge. Och på Balders Hage i Alingsås fanns det till mig. Nötterna fick jag i present av min man.... Åh!

söndag, januari 11

Fastlagsbulle

VÅRSKRIK: Det ljud som uppstår då årets första fastlagasbulle ätes i köket en solig januaritorsdag.
Mandelmassa i kopp får mitt hjärta att slå plopp...

söndag, januari 4

Årets utmaning!

Att det skickas allt färre hälsningar via snigelpost blev otroligt påtagligt i julas då det skickades (läs: vi fick) rekordfå julkort och istället rekordmånga god-jul-sms. Och nu när portot höjts till äckligt höga 6 kr/frimärke lär det väl inte bli någon ändring till saken, om man säger så. Men det är ju SÅ vansinnigt skoj att få brev, paket och kort på posten (tycker jag iaf). Därför har jag som årets projekt att uppmärksamma varenda vän och släkting som har namnsdag (och kanske en och annan födelsedag också) med ett vykort. Och på såsätt sörja för postens bevarande! För att inte slösa på naturens tillgångar knåpar jag ihop korten själv av gamla havregrynskartonger, presentpapper, bokmärke och sånt där.
Först ut blev kortet till lilla Svea som firade sitt livs första namnsdag i fredags. Hurra för dig lilla prinsessa!

lördag, januari 3

Ett gott samarbete...

... är denna kudde som jag och min pojk pysslat ihop tillsammans. Han har ritat teckningen (som föreställer min svägerska och hennes pojkvän) och jag har broderat bilden med symaskin (något jag lärde mig på sykursen i höstas) och knåpat ihop allt till en liten julklapp.

Kära bloggläsare

Datorn vår har insomnat och vilar snart i datordoktorns händer. Därav blogguppehållet ni just beskådat. Naturligtvis har jag just nu så mycket jag skulle vilja visa, så kika ändå in - jag smackar upp några inlägg nu under helgen när jag har tillgång till hel och fin dator.
Bilderna ovan visar en av otroligt många och gränslöst fina julklappar jag fick äran att mottaga i samband med juldagshelgens firanden. Så tacksam för allt! Det är fina Malin som ligger bakom denna finurliga klapp.