torsdag, april 30

måndag, april 27

Before the world began...

Ta dig tid att sitta ner och beskåda något fantastiskt. Kolla här.

lördag, april 25

Lördagsgodis

Sådan man kokade när man var liten och inte hade något gott hemma...

Fem minuters kola
3 msk smör
3 msk socker
3 msk sirap
1 msk mjölk/grädde
1 msk vaniljsocker
1½ msk kakao
Kokes i fem minuter och lägges sedan på bakplåtspapper.

Låt stelna och skär eller klipp i rutor.

fredag, april 24

Formbröd med rågflingor och solrosfrön

Du ska minsan få receptet!
Formbröd med rågflingor
3 dl rågflingor
3 dl vatten
2 dl mjölk
50 g jäst
2 msk olja eller flytande margarin
tsk salt
2 msk socker
1½ dl solrosfrön
ca 1 liter vetemjöl (använd gärna Kärnvetemjöl med fullkorn)
ägg+ frön till garnering.

Mät upp rågflingor och vatten i en skål, rör om och låt stå ca 1 timme.
Värm mjölken till 37 grader. Smält jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt fett, salt, socker, solrosfröna, rågen och det mesta av mjölet. Knåda ordentligt tills degen blir smidig. Jäs under bakduk ca 30 minuter, eller till dubbel storlek. Smörj två brödformat á 1½ l.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lätt och dela den sedan i två delar. Kavla ut varje bit och rulla ihop till två rullar som du lägger med skarven neråt i formarna. Jäs under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla om du vill med ägg och strö på några goda frön. Sesamfrön använde jag.
Grädda i nedre delen av ugnen 200-225 grader i ca 30 minuter. Du kollar att de r färdiga genom att stjälpa upp dem från formarna och knacka lätt på undersidan. Låter det fast och ihåligt är de färdiga. Låter det mjukt och grötigt kan du stoppa in dem en väna till utan formar.
Låt svalna under bakduk. Lycka till!

Fredagsmys

Idag hade jag förmånen att ha min man hemma på lunch. Det är inte varje dag det händer kan jag säg.. Men hurra för mig! Jag gjorde min vårfavorit sallad med vitlöksbröd. Det är mitt hetaste relationstips förresten, att bjuda varandra på lunch en vanlig vardag. Anstränga sig lite med servett och så. Eller köpa en påse hemmakvällgodis och hyra Johan Glans world tour of Skåne och sedan garva i soffan en timme. Det gör gott!
Förresten, det finns någon uppfattning om att nyttigt bröd är mörkt och onyttigt bröd ljust. Fy vad jag hatar det! Fy vad jag är trött på lurenderejeri!
I mitt allra grovaste grovbrödrecept ska man ha i 1½ dl collorit soya för att brödet ska se sådär mustigt och hälsosamt ut. Jag har aldrig soya hemma och då blir det liksom lite halvdassigt i färgen. Brödet ovan, hur frasigt och göttigt som helst innehåller mer råg än mörka och mustiga lingongrova, men ser ut som vilket fransbröd som helst. Du kan alltså inte med hjälp av färg och form avgöra huruvida ett bröd är grovt eller inte.

onsdag, april 22

I mitt eget café...

Åh, jag blir alldeles prillig av skorpor! Tummar på några recept men inser snart att det kommer bli svårt att rättfärdiga fler än två sorter hemma just nu. Nog för att de håller sig länge, men vi är inte så många i familjen som äter dem.. Men i mitt eget café ska jag ha skorpbuffé! 4 valfria skorpor och fri påfyllning av te, 49 kr. Så ska det finnas sköna soffor och pinnstolar runt borden. Så ska det finnas gott om tidningar och böcker att bläddra i, man ska kunna stanna lääänge. Ett fik dit man kan gå när man är ensam utan att känna sig uttittad. Någon fredag i månaden ska vi ha kvällsöppet med gitarrmusik och dikter från scenen. Då ska vi servera stans godaste varma mackor. De ska vara superenkla, vanliga formfranska på plåt med svampstuvning eller tonfiksröra. Enkelhet och gemenskap ska vara i centrum. Kommer ni?

tisdag, april 21

Krumelurer

Dessa kardemummadoftande krumelurer är en riktig bullfavorit! De fanns med på vårat bröllop och jag brukar baka dem till mina födelsedagar. En festlig bulle i all sin enkelhet.

24 krumelurer
25 gram jäst
125 gram margarin eller smör
2 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk kardemumma
2 uppvispade ägg
8 ½ dl vetemjöl
(smält smör + strösocker till garnering)
Smält matfettet, häll i mjölken och värm vätskan till ca 37 grader.
Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör till jästen löst sig.
Blanda ner sockret, kardemumman, äggen och det mesta av mjölet. Knåda tills degen blir smidig.
Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Tippa ut degen på lätt mjölat bakbord och knåda tills degen känns färdig. Dela degen i två delar, rulla till lägnder och dela varje längd i 12 bitar. Rulla ut varje bit till smala längder, ca 30 cm, forma till en krans och sno ändarna om varandra ett par varv (se bilden) eller forma till vanliga kringlor.
Lägg krumelurerna på en bakplåtspapperklädd plåt och jäs under bakduk 20-30 minuter.
Grädda i 250 grader, ca 6-8 minuter.
Låt svalna.
Pensla dem ni ska fika på med smält smör och vänd dem i socker precis före servering. Lägg resten i frysen och njut dem en anna dag.

måndag, april 20

Nässlor ska man inte hata - de ska man äta. Nässelsoppa är lika näringsrikt som jättegott. Värmer den krassligaste hals och fyller på järndepåerna till brädden. NU är tid att plocka!
Ät en smörgås till, så blir du skönt mätt i magen.

4 port Nässelsoppa
~
2 l nässlor
1 liter buljong (vatten + grönsaksbuljontärning)
2 msk margarin eller smör
3 msk vetemjöl
~
Skölj nässlorna noga och koka dem i vatten, precis så det täcker, i ca 5-10 minuter.
Häll av vattnet.
Hacka de mjuka nässlorna (går smidigt med en matberedare).
Koka upp buljongen och lägg i nässelhacket.
Rör ihop margarin och mjöl och red soppan. Låt koka 3-5 minuter. Smaka av och servera.

onsdag, april 15

Favoriten...

Carl Larsson tyget, ett örngott från min barndom.
Som att ligga på en sommaräng bland klöver och smörblommor. Bättre kan man väl inte sova..

tisdag, april 14

Planteringar i köket.

Fortsättning följer...

Livskvalité

En tallrik rabarberkräm och morotsbröd med ost. En vanlig tisdagskväll i april.

lördag, april 11

Frost och fågelkrokar

Vi har det fint!
Gårdagen var fantastisk. Började aningen väl tidigt kanske, eller var det skärtorsdagen som aldrig tog slut..? Och nej inte klubbljus och efterfest (om det var någon som trodde det)
Fler bebiständer på gång förmodligen. 06:20 fick jag nog, tog vagnen och gick -arg som ett bi - en runda i skogen. Men då - tada - såg jag dessa små frostnuppde vårsippor som stod och påminde om glädje och vårrus. Då blev jag rörd. (var jag för puttinutti nu Maria?)
Långfredagsgudstjänst - åh, jag älskar långfredagenslov. Det handlar bara om vad Jesus gjort för oss och det är ju precis det som är det centrala i kristen tro. Inte vad vi ska göra för Honom.
Sen var fest festligt värre med Svärmors våriga påskbuffé, gott så man fick svindel.
Så var det då dags för det årliga långfredagshänget med traditionsenlig grillning. Mmm. Vi var i hemma hos goda vänner som bor i ett gamalt torp - så värt ett hemmahos reportage. Se bara översta bilden.
En mycket lyckad långfredag helt enkelt och nu fortsätter festligheterna med nytt-kökinvigning, födelsedagsfester och påskgudstjänser.

Härlig tid detta, hoppas ni har det bra!
GLAD PÅSK OCH TACK FÖR ATT NI LÄSER!

tisdag, april 7

Grahamsskorpor

Farmor gav mig ett recept på dessa vackra skorpor i höstas, och idag när jag kände mig nopprig, sliten och otroligt baksugen (att baka läker de flesta tröttrelaterade bekymmer) kändes det helt rätt att prova. Att det blev just dessa skopor beror på alltid lika inspirerande Elin som tipsade om dessa igår. Aldrig kunde jag tro att de skulle vara SÅHÄR GODA!!
Gramhamsmjöl är 100% fullkorn och skorporna blir ett mycket bra mellanmål som man står sig på en bra stund. Ät till mjölk eller te. Lite honung eller Lemon curd på är gott om man vill festa till det. EDIT: Efter att ha levt med dessa skorpor nästan dagligen i ett halvår kan jag konstatera att de är allra godast naturella till en kopp the. Livsglädje!
GRAHAMSSKORPOR
100 gram smör
½ dl olja
5 dl mjölk
50 gram jäst
(farmor har i 1½ dl socker, men jag tycker jag är söt ändå så jag skippade sockret)
(jag tillsatte 1½ tsk salt på en halv sats)
6 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölk och olja. Värm till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av vätskan. Tillsätt resterande vätska, ev socker, salt, grahamsmjöl och sist vetemjölet. Arbeta till smidig deg och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Knåda degen på lätt mjölat bakbord och dela den i 24 delar som du rullar till bullar, plattar till något och lägger på plåt. Jäs under bakduk 15 minuter.
Grädda i 225 grader ca 10-12 minuter.
Låt svalna något och dela sedan bullarna med en gaffel. Stick i gaffeln och "bänd upp". Lägg halvorna på plåten med snittytan uppåt och grädda i ytterliggare 5 minuter. Ta ut plåten och sänk värmen till 100 grader. Torka skorporna i 1½-2 timmar eller tills de är ordentligt torra. Förvara i torrburk med lock.

lördag, april 4

Påskig lilja

Kul för en tia på torget. Fyller varje rum med vårfriska påskkänslor.

fredag, april 3

Kors eller Kärring?

Jag är sex år och går på lekis. Det är veckan före påsk och alla barn har fått varsin brun lerklump att förvandla till en dekorativ påskprydnad.
Påsken som hela mitt sexåriga liv legat mig varmt om hjärtat, blev jag mycket inspirerad av att illustrera. Jag delade min bruna lerklump i två delar och rullade dem som korvar. En lite längre, och en lite kortare. Jag lade omsorgsfullt den korta korven över den långa - så där ja - ett kors. Ett grovhugget kors.
Jag begrundade stolt mitt verk och lyfte sedan blicken för att se hur det gick för de andra. Då hände det fullkomligt oväntade. Mina kamrater satt och stirrade på mitt konstverk. Jag stirrade på deras. Konstigt. Ingen av dem hade gjort något kors.
-Eh, Elli, du vet att vi ska göra påskpynt va?
-Ja, men det har jag ju gjort!
-Fröööööken…… Elli gör inget påskpyssel!!
*Fröken kommer småspringande*
-Ellinor, nu skulle ju pysslet handla om påsken.
-Ja, men vi firar ju påsk för att Jesus dog på ett kors och uppstod på tredje dagen.
-Ja, men gör nu en korg med några ägg i istället.