lördag, maj 30

HUSMODERNS HEMLIGHET

Vi husmödrar har en hemlighet. Väl bevarad! Vi njuter när vi får tillfälle att bjuda släkt och vänner på våfflor eller smörgås och ställer stolta fram burkar med hemkokt sylt och marmelad. Och folk häpnar - Har du gjort EGEN sylt, åh. Vaaad du är huslig" säger dom och tror att vi besitter sånnadär überaktiga kokkonster. "Visst, seddu." svarar vi och myser alldeles.
Men så var det de där med kokkonster... Ja, i själva verket är det så att... koka sylt. Det kräver liksom lika mycket grytfärdighet som att koka makaroner. Ja, att koka sylt fixar vilken idiot som helst. Somliga har bara en viss passion för det. Andra tycker det är pest och älskar Bob. Men många däremellan undviker syltkok i inbillningen om att det är just über och DEN myten vill jag ta dö på mesamma!
För att koka sylt krävs: Bär eller frukt (frusna eller färska) syltsocker och vatten. Blanda 2 kg bär/frukt med 1 kg syltsocker. Rör om. Koka 2-5 minuter. Skumma bort ev skumm, låt svalna och häll upp på rena burkar. Så. Klart! Bjud hem svärmor och känn dig stolt!
Igår kokte jag rabarbermarmelad (nähä) och bredde på det här brödet under det här smöret. Det blev kalas och det luktar så gott i hela lägenheten när man håller på.
Så vill jag också passa på att TACKA alla snälla som låtit mig palla rabarber i deras trädgårdar - Hela familjen stämmer in. Kom gärna över på en smörgås...

torsdag, maj 28

Personliga pinaler, serru!

Somliga säger: Det bästa med loppis är att det inte gör så mycket om grejerna går sönder.
Jag säger: det värsta med loppis är när grejerna går sönder.
Jag vet inte hur många herrar med sönderslagna glasvasar i påse jag hann expieraVillage "Jag råkade ha sönder den. Hon sa hon hade köpt den här"
Vart ska jag gå?
Nog för att de inte kostat så många slantar, men de har gett desto mer. Trivsel och livglädje till våra mellanmål och festmiddagar. Något unik och persoligt. En nött spegel i fönsterram. Kras och jag tittar in i en vägg.
Det är inte skärvorna som jag mig ledsen, vackra skärvor gör mig glad. Utan vemodet. Jag var så fäst vid de där pinalerna, serru.

onsdag, maj 27

Gillar kummin kommer du älska kumminskorpor. Dessa kakskorpor är sommar för mig och det är ett sant nöje att baka dem. Använd gärna ett lite grövre mjöl, tex Kärnvetemjöl med fullkorn, som jag tjatar så mycket om, så får du en vackrare skorpa och några extra fibrer.
Rättså många skorpor
50 g jäst
100 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
1/4 tsk salt
½-1 påse kummin á 20 g
1½ dl socker
8-9 dl vetemjöl
Smält margarinet och tillsätt mjölken. Blanda och värm/kyl ner tills vätskan blir fingervarm.
Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om till jästen löst sig. Tillsätt salt, kummin, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop tills degen släpper bunken. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Ta upp degen på bordet och arbeta ihop den med resten av mjölet. Degen ska vara mjuk och smidig, ej kladdig. Dela i 3 delar, rulla till längder och lägg på plåt, smord eller papprad.
Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter (jästiderna är lite bakvända, jag vet, men det ska vara så när man bakar skopor på jäst)
Grädda mitt i ugnen 200 grader, ca 10 min. Mycket lätt ljusbruna ska de bli.
Låt svalna under bakduk. VIKTIGT att skorporna blir kalla innan du skär dem - annars blir de färdiga skorporna stenhårda.
skär längderna i lagom bitar och klyv dem i en över och en underskorpa.
Lägg dem på plåtar med kluvna sidan upp. Rosta en plåt i taget i 250 grader tills de blir gyllenbruna. Passas noga!
Torka skorporna i 50-100 grader med ugnsluckan på glänt i minst en timme - du får testa om de är torra.
Förvara dem i burk med lock. Skulle de mjukna är det bara att torka dem i ugnen igen.
Njut dem gärna i trädgården tillsammans med ett glas flädersaft.

tisdag, maj 26

Sex på bordet idag igen!

I dessa skiljsmässotider har alltombarn.se varit bussiga att knåpa ihop 8 tips för relationen. Så håller du kärleken vid liv. 7 av de 8 relationsråden innehöll ordet sex. Även fast alla råd inte var tips för bättre sexliv, så var det därifrån råden utgick. Från sexet.

Nog för att sex är kul och samlivet en viktig del i en kärleksrelation, men när många par knappt hinner ses mer än i dörrahålet, håller kontakten via sms i stil med "köper du hem mjölk?!" och när de efterlängtade samtalen främst handlar om vilken värmepanna man ska sätta in eller hur man ska göra med ungarnas födelsedagskalas, och när man är så trött kl 22 att man stupar i säng (eller titta på CSI), är det orealistiskt att ge relationsråd som utgår från att ha sex. Jag tror man först måste utgå från livet och kärleken till sin man/kvinna.

För de allra flesta, tror jag, behöver en finns en bro mellan vardagsstressen och "anspela på sex. Lust föder lust".

För att lust överhuvudtaget ska födas tror jag att många av oss har ett behov av att känna sig älskade och viktigast i världen. Och hur gör man för att ens partner ska känna att man älskar honom/henne?
Ja, det får man prata om!
En del kankse känner sig uppskattade när de får en spontan present.
Andra vill ha tid med varandra, kunna prata, lyssna, umgås.
Hos en del pirrar det till när man får en kram, eller en hand dragen över ryggen,
andra känner sig älskade om den andre plockar ur diskmaskinen.
Och vissa säger "Jag behöver höra att du älskar mig".

Det är sällan vi har samma behov som vår partner och just därför måste vi prata med varandra och berätta hur vi vill ha det. När vi sedan vet hur läget ligger blir det kanske lite lättare att där, mellan knattefotboll och släktkalas, visa den kärlek vi ändå känner för vår älskade livskamrat och som behövs för att hålla kärleksrelationen vid liv, ja kanske till och med brinnande.

Krångla inte till det, det är mitt tips! För allt i livet, egentligen. Allt behöver inte vara så flashigt - en stund tillsammans i soffan med varsin kopp kaffe kan vara den underbaraste stunden på dagen.
Det är något visst med de första skorna...

måndag, maj 25

Koka kräm!

Vad ska vi göra med all rabarber i trädgården då? Koka kräm! Det är helt fantastiskt. Tar max 20 minuter och blir en riktig succé på kvällsmatsbordet. Ungarna älskar det.
Tyckte du det var gott? Plocka in resten också, hacka ner och frys in. Rabarberkräm året om!

fredag, maj 22

Det är saligt att samla citron

Jag hade sex citroner utan skal i kylskåpet, vilka jag tyckte det var synd att slänga. Så jag passade på att prova göra egen lemon curd. Är du ett Lemon curd fan ska du absolut göra den själv. Den i affären innehåller myyyyycket mer än bara ägg, socker, citron och smör. Det är till och med så att Ica fick dra in sin lemon curd för den kunde innehålla spår av ägg... Det kan man ta som en varning på mer än ett sätt.
Bred din kräm på en marängbotten, täck med vispad grädde och rikligt med jordgubbar.
Eller lägg på nygräddade scones till ditt eftermiddagste. Eller fyll dina muffins med härlig citronkräm, eller lägg mellan sockerkaksbottnar till midsommartårtan.

1 dl nypressad citronsaft (ca 1½ citron)
1 msk citronskal
3 ägg
1 ½ dl strösocker
100 g smör (ej margarin)

Tvätta citronerna och riv skalet fint. Pressat ut 1 dl citronsaft.
Blanda ägg, socker, citronsaft och citronskal i en rättså tjock glasskål.
Sätt glasskålen över ett vattenbad och vispa lemon curd-smeten konstant tills den börjar tjockna. (det tar sin lilla stund)
Tillsätt smöret i mindre bitar under vispning.
När lemon curden är en jämn smet så silar man bort citronskalen.
Häll i väl rengjorda burkar och förvara i kyl.

tisdag, maj 19

Vanligt bordsmargarin innehåller så mycket fusk och kemikalier så hade vi bara vetat vad i stoppar i oss hade vi slutat köpa det på en gång. På aktavara.org kan man läsa mer om detta.
Jag vill ha smör som är naturligt och fritt från industriella tillsatser. Därför blandar jag till det själv.

Såhär gör du ditt egna hälsosamma smör till mackan.
500 gram smör
3 dl rapsolja
knappt 1 dl vatten
Kör ihop det i en matberedare, eller med degkrokarna på elvispen eller med en stavmixer.
Förvara i burk med lock och ställ i kylskåp.

måndag, maj 18

Varför det heter just Rågbröd vet jag inte, det innehåller ju bara rågsikt och färgas av enormt mycket mörk sirap. Gott och andaktigt är det i alla fall. I min receptbok heter det "Rågbröd ála husförsamlingsmötes fika" just för att detta enkla långpannebröd som varken behöver jäsa eller knådas, brukade bakas till barndomens husförsamlingsmöte (idag mer känt som hemgrupp)
~
1 långpanna 30x40 cm
5 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
ca 12 dl rågsikt

1 ägg att pensla på och valfria frön eller rågkross att strö på
~
Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll i filmjölk och sirap. Arbeta hastigt ihop degen.
Platta ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö på varfria frön eller kross. Grädda i 225 grader varm ugnen, ca 15 minuter.

söndag, maj 17

RALLY

Igår var ungarna och jag på Sydsvenska rallyt! Stugfolket gick man ur huse för att se på fart, tugga snus och praaada me ölla mänskå de annars bara hör av via mellanmunnar. Det är folkfest! Stolt följer man byggdens stora talang som dagen till ära förstör vägarna helt lagligt. Och då är det ju en annan sak. Jag gillar rally! Doften av skog och brännt gummi. Suset i magen, stämningen, folket och farten! Svenskt så det förslår!

onsdag, maj 13

SÄLJ TILL MIG!

Under min promenad i villakvarteren får jag andnöd av alla trädgårdar, gröna och sköna. Blommande äppelträd och prunkande rabarberplantor. De flesta plantor ser helt orörda ut. Säkert har villafolket tagit 6 stjälkar till en paj nån gång, men det märks inte. Och jag undrar - Om ni nu inte vill krabba med att koka marmelad, kräm och baka kakor, låt mig och annat syltarkrankt höghusfolk köpa några kilo. Sätt ungarna på skriva en snirklig skylt och ha ett stånd i trädgården. Prima rabarber 10 kr/kg.
På torget kostar svensk villarabarber 25 kr/kg. Det betalar jag inte. Definitivt inte när jag vet att hela stan är full av syrliga växter som utan problem skulle kunna pallas i majnatten.

lördag, maj 9

Ta med nått så har vi en fest

Jag gillar att umgås! Älskar när lägenheten fylls med folk. Ljudet, stämningen, prat o lek, samtal, utbyte. Trivs i förberedelserna. Gillar det.
Men det finns en sak som för ofta hindrar gästfriheten. Pengar. För det kostar att bjuda hem. Trots att man tänker "vi gör något enkelt" så blir det mycket pengar för en studentfamilj som vår.
Därför älskar jag tanken att göra något tillsammas.
"Ta med en ostbit så bakar jag ett bröd. Kaffebönor o te har vi hemma"
Det roliga är ju att träffas och umgås.
Vi måste bli bättre på att umgås i enkelhet, tror jag. VÅGA umgås över enkla medel. I dag skrev min man tenta och var därför ledig från jobbet - kanon, tänkte jag. Då gör vi nått. En lunch med vänner. Tacos - en perfekt rätt att dela upp. Vi köper lite och ni tar med nått, så blir det en fest. Det är fest att ha goda vänner!

fredag, maj 8

Närproducerad banan?

Nån som har sett de smålänska ekologiska mangoträden? Eller de förtjusande bananodlingarna i Trelleborg?

Ät kringla - bli en pingla!

Grovkringlor är det bästa mellanmålsfikat jag vet och det perfekta att baka då man behöver tömma de där mjölpåsarna i skafferiet som det bara är lite kvar i botten på.
Receptet på mina Rågisar hittar ni här. Ta fram ett litersmått och töm påsarna i det så du får ungefär lika delar grovt och ljust mjöl. Gammal gräddfil, creme fraish, kesella, filmjölk eller sur vispgrädde, det spelar ingen roll - ta vad du har. Idag slängde jag med en skvätt lingonsylt och det blev jättegott!
(Om du bakar exakt efter receptet en gång först så vet du hur degen "ska" kännas och se ut)

torsdag, maj 7

Investera i BRIO

På tal om att spara in pengar - det är ju lätt för mig att säga som har så fin sparbössa.
Jag hittade den på gammelfasters vind när vi röjde där och frågade sen snällt om jag fick den. Jag fick den!

onsdag, maj 6

Härligt segt lantbröd

Ett riktigt schysst lantbröd ska vara saftigt, lite fluffigt och sådär härligt segt i skorpan.
Nått sånt bröd har jag aldrig fått till.
Förren idag. Vem hade kunnat ana att det proffsigaste brödet är det som är minst komplicerat att baka? Det som kräver minst arbete?
Ni ser, ett gott bröd behöver jäsa i lugn och ro. Inte joxas med så mycket. Då bröstar det upp sig och visar sig från sin bästa sida.
Just detta bröd är dessutom otroligt billigt. 1 bröd, ca 500g kostade 3 kr att baka. TRE kronor. Ett likvärdigt i affären på 700 gram kostar 20:90 kr. Det finns mycket pengar att spara i att baka själv!


ELLINORS RUFFA LANTBRÖD - 2 limpor
50 gram jäst
5,5 dl kallt vatten
1 msk salt
5 dl vetemjöl
10 dl Icas rågsikt med vetemjöl

Smula jästen i en bunke, häll i saltet och rör om till jästen löst sig.
Tillsätt vattnet, vetemjölet och det mesta av rågsikten. Spara lite till utbak.
Knåda ordentligt tills degen blir blank och smidig.
Låt jäsa under bakduk 1,5 timme (min jäste 2)
Baka ut till två limpor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 1 timme.
Grädda bröden i 250 grader i 15 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt bröden stå kvar på eftervärmen i ytterliggare 15 minuter.
Låt svalna under bakduk.

tisdag, maj 5

Small talk på förskolan - kvinnor emellan

Har man lillebror på höften när man hämtar på dagis är det alltid en hel kluns kavata tjejer som kommer rusade mot oss och gosar (lagom bordust) med bäääbisen. Brukar va kul i typ 3 sekunder. Men i dag stannade en beundrarinna (storebrors stora kärlek) kvar för lite small talk - oss kvinnor emellan.
- Är det din bäbis?
- Ja.
- Födde du han?
- Ja.
- Hur kom han ut?
- ÖH? På sjukhuset!
- Men HUR kom han ut?
- Jaa-a, (hur hamnade jag här) han bara kom. Tjoff. Så var han ute.
- Var du tjock om magen då?
- Ja.
- Försvann den sen?
- Jaaa.
- *hon tycker på min utåtstående höft* Ska du ha en till bebis?
- Nä,
- Varför är du tjock på magen då?
- Eh, ja du, det kan man bli om man äter många kakor.
- Har du ätit många kakor?
- Jajemen!
- Man ska inte va så tjock.
- Man får se ut som man vill.
- Jaha.