torsdag, juli 30

Tant Anna


Vi har en 85-årig granntant i huset mittemot, hon vakar över oss. Inte för att hon på någotvis är knepig eller vidare förveten, utan just för att hon bor mittemot med alla fönster mynnande mot gården - och vårat hus. Jag tänker ofta att jag skulle hälsa på henne, jag tror vi skulle kunna bli goda vänner. Men med den vild 4½åring finns goda skäl att låta bli.
Så härromdagen när denna livsglade pojk var på farmor&farfar-semester passade jag på. Fyllde en skål med blåbär och gick över. Hon blev glad. Överaskad, javisst, men gumman fann sig snabbt och visade stolt runt. Hon ursäktade sig över röran i köket, hon höll nämligen på att laga matlådor, och den röran hönni, mina ögon blev till grytlock. Diskbänken full av gudomligt porslin. Men det hör inte hit. Dessvärre blev Svante otålig och jättetrött så jag fick säga adjö och gå hem. Men i dörren vände jag mig om och sa "Om jag bakar en kaka kan jag komma upp igen om ett par timmar. Om du vill?"
Åh, vad det gjorde mig gott att få sitta i hennes tysta, välstädade kök och låta smulorna falla ner på det blåmönstade rörstandporslinet. Prata och höra hennes syn på livet.
- Förr kokte jag alltid sylt på blåbären, men det gör man väl inte idag.
- Jodå.
Vi fann varandra snabbt. Pratade vävstolar och krönsakrus från Höganäs.
Så idag när vi gick över gården för att hämta tvätten hör jag någon ropa "Tycker du om svartvinbärssaft?"
- När jag berättade för min dotter att jag fått blåbär tyckte hon absolut att jag skulle åka och plocka hennes vinbär och ge dig. Men det kunde jag ju inte komma med. Jag fick ju koka saft på dem såklart. Varsågod!

måndag, juli 20

En 4½ årings handstil...

... utnyttjar jag så mycket jag bara kan!

söndag, juli 19

Skogen är fantastisk!

Läpparna små utav bär äro blå...
Hur går det för er? Har ni plockat nått?

Receptpyssel


Jag knåpade ihop en liten receptbok till lillebror när han tog studenten här i juni. Det var jättekul, skickade ut ett mail till släkten och bad dem skicka tillbaka sina absoluta favoritrecept. Så bakade jag (eller passade på när släkten själva bakat) och åkte sen varvet runt och tog bilder på alltihop. Nu syns det inte just på dessa uppslag, men på flera av bilderna var receptmakaren med på bild, vilket såklart är ett jätteroligt minne för bror min.

onsdag, juli 8

Sommargröten

Melon i min mage!
Det är gott det. Svalkade och härligt till den varma julimorgongröten.

tisdag, juli 7

måndag, juli 6

Drickabackfynd!

På senaste utomhusloppisen hörde jag ett tips från en äldre herre "Titta under stånden, det är där man hittar fynden" och mycket riktigt. Någon hade burit dit sitt porslin i denna drickaback och ställt den under ståndet och för en tia blev den min. Hade jag suttit på ett gäng LP-skivor hade det lätt får bo i backen . Men nu får de bo järnvägsspår där istället. Fint tycker jag!

onsdag, juli 1

Flädersaft

I många recept på just flädersaft kan man läsa 5 kilo socker, till 5 citroner och ynka 40 blommor.
Det tycker jag är en tokig ekvation!
Här har ni min familjs recepet, det är jättebra och supersommrigt.
-
100 fläderblommor
3 liter vatten
3 citroner
3,5 kg socker
90 gram citronsyra

Koka upp vatten och socker.
Lägg blommorna i en ren spann med lock.
Skiva citronerna och lägg dem ovanpå.
Slå på det kokheta vattnet.
Rör ut citronsyran med lite av spadet och häll på. Rör om.
Låt stå kallt i 5 dygn.
Sila saften i en silduk (finns att köpa på typ Åhléns) och häll upp på petflaskor/ gamla mjölkkartonger eller ½ litens plastburkar med lock. Ställ in i frysen. Så kan du bara att skeda upp så mycket saft du behöver och förvarar resten i frysen. Sommar året runt!