tisdag, mars 30

Jonasdagen

Är du sugen på att baka lite till påsk är dessa chokladkolakakor ett riktigt smarrigt tips! Vi firade Jonas på namnsdagen igår och åt dessa tillsammans med citrontårtan som också är ett friskt och fräscht fikatips såhär års.

Receptet kommer från Anna Bergström.
Ca 30 kakor
100 gram rumsvarmt smör eller margarin
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk siktad kakao
2 dl vetemjöl (+ ev 2 msk extra)
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker

Rör smör, socker och sirap riktigt poröst. Det går lätt med elvispens degkrokar eller i matberedare. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner. Du får jobba lite med degen tills allt går samman till en fast och smidig deg.
Dela degen på två, rulla ut till längder och lägg på bakplåtspapprad plåt. Platta till dem rejält och räffla med en gaffel.
Grädda i 175 grader, ca 15-18 minuter. Låt längderna svalna något innan de skärs i sneda bitar. Låt helst kakorna ligga kvar på plåten till de är alldeles kalla. Förvara i en burk i frysen.

lördag, mars 27

Studentens snabbhavrekakor

Det här mina vänner är riktigt studentgodis - billigt, snabbt och fullt av energigivande kalorier. Tja, kanske är energipåflödet inte så långvarigt, men äter man ett par i timmen, håller man blodsockret på stadig nivå.
Kan med fördel ätas med gott samvete både före och efter tenta, och de är lika välgörande om du kuggat som om du klarat det - jag lovar!!
-
Gör såhär: Blandar 3½ dl havregryn med 1½ dl socker. Har du jobbat extra kan du kosta på dig några finhackade hasselnötter att blanda i också. Smält 150 gram smör och blanda till en grynig massa. Smeten är godast, men ska du tvunget baka ut dem klickar du ner smeten i små kakformar, ställer på en plåt och gräddar i ugnen, 175 grader ca 1o minuter. Låt svalna och stelna något innan du vräker i dig.
TÄNK PÅ: Om du lånat dina böcker (av kompis eller bibblan) TVÄTTA händerna efter avslutad fika - stor flottvarning annars!!
-
PS. Bilderna är arrangerade!

torsdag, mars 25

The Power!

Just precis i idag när jag verkligen behövde skriva ut mina tentadokument, händer det som gör att jag blir GALEN - Tekniken strejkar. På pin kiv, skulle jag tro.
I en timme höll jag på, starta om, sätta på, dra ut sladdar och sätta i dem igen. Ingenting funkar.
Så tillslut fick jag nog. När jag stängt av skrivaren för tjugosjunde gången, la jag händerna på den och bad i Jesu namn att den skulle skriva ut. Jag satt på den igen och Tjoff, kickade den igång och spottade ut hela dokumentet i ett nafs. Säg inte att det inte är kraft i Namnet Jesus ;)

måndag, mars 22

Måndagsro

En ny vårduk och några scones. Ibland behövs det inte så mycket.

Vardagens dumheter

Sitter och funderar på varför man inte rättar till småfel precis när man har gjort dem. Nu tex sitter jag och pluggar till fredagens tenta, och så fort det där lilla irriterande röda strecket markerar ett fel går jag snabb tillbaka, suddar ut och skriver om.

Men varför funkar det inte så i verkliga livet, med alla små - men sjukt onödiga - felnickningar och missförstånd man gör och säger jämt.

T.ex. Man möter någon på stan, man vinkar, hejar och går förbi, och när man precis gjort detta ser man i ögonvrån att den andre stannat till. Men man fortsätter ändå att gå, man är ju liksom redan förbli, the moment is gone. Så pinsamt, dumt o nonchalant .

Eller, och detta händer ofta, att jag automatiskt svarar helt irrationellt. Någon säger Tack och jag svarar Hejdå. Någon säger Varsågod och jag svarar Hej. Varför blir det så?

Eller när man säger något som man tror att den andre hänger med på – så GÖR den inte det – utan tittar på en som om man vore från en fjärran planet. Hu.

Och detta då – när smset hamnar fel och en gammal gymnasiekompis som också råkade heta Elin och nu bor i Tjottaheijti skickar tillbaka och skriver att hon tyväääär inte kan komma till helgen. Nä, tack o lov för det! Hu!

Tänk på en hel dag. En hel vecka, så många irriterande röda streck det blir. Den mänskliga faktorn. Och va smidigt det hade varit med en snabbredigering. Klick, klick, klick klart.

Psst. Hoppas det är fler som gör småfel om dagarna, så kanske vi blir kvitt en gång?!

söndag, mars 21

Tillbaks till Ebeneser

Det är något med gamla kapell. Jag blir pirrig i kroppen. Denna händelserika helg avslutades med en liten resa med sånguppdrag till min barndoms gamla kapellkyrka, Ebeneser. Här har vi haft hajk, julfester och gudstjänser, men framför allt: UG (UngdomsGrupp) - varje torsdagkväll innan rederiet! Det var tider. Är det någon mer som gått på UG någon gång, någonstans i världen? Vore kul att veta.

fredag, mars 19

Alltid på väg

Vi är och förväntas hela tiden vara på väg.
Skulle du råka va singel förväntas du träffa partner.
Är ni ihop förväntas ni förlova er.
Börjar mobilen närma sig året (halvåret?) förväntas du köpa en ny.
Har ni inte renoverat om köket än, förväntas ni göra så inom kort.
Har man inte rest på länge förväntas man göra det "Ni måste ju se er om"
Har de unga paret så flyttat ihop, förväntas de få barn.
Har man ett barn förväntas man få två.
Bor man i lägenhet förväntas man titta på hus.
Är man fast anställd på jobbet förväntas man krypa upp till nästa position.
Vi är hela tiden på väg.

Orden är lånade från en pastor som predikade över temat Vem kör egentligen?
Om vi hela tiden är på väg - vem styr? Och när ska vi få tid att ta reda på det?
Jag lämnar frågan fri.

tisdag, mars 16

Blaskexperter!

Jag är så trött på alla hälsosamma vägar och utarbetade strategier till ett sunt och välmående liv.
Jag spyr på rubriker som:
Gå ner 4 kg till sommaren med Dr Åsas frukostrecept
4 steg till fastare hy
Så blir du mer eko - självtest och snabba tips
7 steg till ett piggare liv
Hitta ditt självsäkra jag - experterna visar dig hur
-
Och böcker som:
Lycka nu - en praktisk guide i mindfullness
Bli en vinnare
Konsten att vara sig själv
-
Jag spyr för det är så billigt. Folk tjänar miljontals kronor på vår ohälsa och ständiga strävan efter det perfekta livet. Och vi, dumma fjabbar, tror hela tiden att NU har en sk expert - jodå, det var till och med bild - kommit på DET som ska förändra mitt liv för alltid. Åh, vi känner oss sundare bara av att stoppa ner ner blaskbilagan i korgen, nu ska jag bli smal o fast minsann - Beach 2010, here I come!
-
Men blir vi smalare? Blir vi friskare, fastare, mer ekologiska, lyckliga och självsäkra av alla experternas utarbetade stagegier?
-
Det finns inte 7 snabba steg till ett välmående liv. Livet är så mycket mer komplext än så, vilket gör råden ihåliga, värdelösa och vi känner oss misslyckade och ger upp.
-
Sunt är att tänka själv! Skapa sig en egen uppfattning om vad i hela världen som är sunt för mig. För jag kan lova, om det var GI och ISO igår är det LCHF idag och imorgon ska vi frossa i sockerkaka igen.
Att tillgodogöra sig allas råd om välbefinnande utan att tänka själv tror jag är nerbrytande istället för uppbyggande - Man blir helt knäpp i huvudet. Orkeslös. Var ska jag börja?

Släng blasket där det hör hemma - vi är sunda och kloka nog att tänka själv, eller hur!?

Det ska va fint att leka!

Hemma hos farmor o farfar finns massor av gedigna välhålla finsaker att leka med. Lyllos våra barn. Lyllos mig.

måndag, mars 15

fredag, mars 12

De opärlade bullarnas poesi...

Jag blir rörd var gång vi bakar kanelbullar. Det är så vackert!
Jag minns någon av de första gångerna jag bakade på egen hand. Försökte sno ihop degen sådär snittsigt som mamma alltid gjorde. Men de blev alla så hopplöst misslyckade. Vita, bleka misslyckade deghögar. Men okeydå, de får väl jäsa då, och har jag nu väl bakat ut dem får de väl ha lite ägg och pärlsocker också.
Jag skuffar in dem i ugnen och PANG så händer det. Misslyckade deghögar förvandlas till alldeles fantastiskt vackra kanelbullar. Och jag blir så rörd. Att något så fult kan bli så vackert.
I onsdags svor och förargades mina lärlingar över deras misslyckade snurror.
Vänta bara, de blir jättefina.
"VA? WOW! Har VI bakat de där???"
De opärlade bullarnas poesi.

onsdag, mars 10

Månadens sötsak - småkaka

Uppvuxen i släkt af småkaka, har jag en gedigen receptsamling att plocka ur.
Åh, ni vet vår släkt är känd vida för sina många kalas och frodiga kakfat. Sju sorter, semla och tårta! Jag minns inte exakt hur gammal jag själv var innan jag började baka till mina födelsedagar. 13 kanske. Sen var jag fast! Jag bakade 4, 5 olika (för en 15-åring) avancerade kakor. Mördegsvarianter? Ånä, lager på lager med fyllning emellan, eller liknande skulle det vara. Och så alla allergivarianterna.
-
Håhåjaja. Den tiden är ett minne blott. Nu bakar jag en bondkaka till glassen, på sin höjd. För jag tycker liksom grejen med småkakor är att de är just små och att man därför kan äta många - olika sorter.
Dessa läckra nötkakor är en klar favorit. Går att göra med mandel också om man är allergisk.


Hacka nöttera fint. Rör ägg och socker pösigt och tillsätt de hackade nötterna och kokos. Klicka ut smeten på papprad plåt. Stick en nöt (jag hade allergiska gäster och använde därför mandel) i varje kaka och grädda i mitten av ugnen, 200 grader, 6-8 minuter.
När vi gör barnkalas blir kakorna gröna monster.

tisdag, mars 9

Lycka är...

En massa fina saker, ihopknålade med kärleksfull hand.

fredag, mars 5

Bröd och blommiga barn

Har ni sett ett sånt kärt presentpapper jag hittade på torget för en tia i förmiddags. Det är så vackert att jag baxnar - påminner så mycket om Mormor Birgitta på nått sätt.
Men hönni, i morse när jag tog upp denna brödlimpa från frysen kom jag på att jag rent glömt av att bjuda er på detta fantastiska brödrecept. Detta är ett riktigt mustigt bröd, så saftigt att det smälter i munnen. Och, naturligtvis, ohyggligt nyttigt!! Prova vettja - men vänta en dag innan ni skär det!
-
Mustigt formbröd med frön och kärnor
2 bröd
-
dag 1
2 dl rågkross
2 dl solroskärnor
½ dl linfrön
2 tsk salt
4 dl kokhett vatten
Lägg allt i en bunke och rör om. Låt stå i rumstemperatur tills nästa dag.
.
dag 2
50 gram jäst
3½ dl filmjölk
1½ dl sirap
8 dl grovt rågmjöl
ca 4 dl vetemjöl special
-
Smula jästen i degblandningen från dag 1, tillsätt filmjölk och sirap och arbeta in rågmjölet och det mesta av vetemjölet. Det blir en ganska lös deg. Låt jäsa 1-2 timmar.
Klicka ner degen i två smorda formar á 1½ liter. Jäs ytterliggare en timme.
Grädda dina grovbrödlimpor i nedre delen av ugnen, 175 grader ca 1 h. Ta ur bröden ur formen och ställ tillbaka dem i ugnen ca 15-20 minuter till. Låt dem kallna på galler under bakduk. Vänta gärna tills dagen därpå innan du skär dem, de behöver tid att "sätta sig". Långsamt bröd detta, härligt!

torsdag, mars 4

Eftermiddagsminnen

Det är första veckan i mars och jag tycker den är vemodig och vacker på samma gång. Dessa bilder tog jag för precis ett år sedan, sista eftermiddagskaffet med kära Fru gammelmormor, som flyttade till himlen bara någon vecka därpå.
-
Dagen efter fikan skrev jag ett inlägg om att njuta av livet. Och därför känns det samtidigt väldigt bra. För jag hade gått in för att njuta av livet och av nuet, och det gjorde jag också - med hela min själ och mitt sinne njöt jag denna eftermiddag i köket hemma hos barnens gamlepäron. Nu har vi ett vackert minne.
Vemod är också viktigt och något man måste få låta ta tid.

tisdag, mars 2

Tisdagseftermiddag

Vårsolen lyser upp alla trista hängväxter. Jag har 20 minuter över. Lovsångsskivan ljuder på mogen volym och jag planterar sticklingar. Säkert helt fel men jag är lycklig. Kaffe o hackat äpple. Sen går livet vidare.

måndag, mars 1

Det händer grejer...

... hela tiden. Därav att bloggen hamnar på 2:a, 3:e, 4:e, 5:e, 6:e, 7:e, 8:e plats.
Nog för att en tenta är avklarad men se då ligger en ny och väntar villigt i vårt parallellämne som är religion. Och samtidigt börjar vi ju ny kurs i historia. Och så allt som hör hem- och familjeliv till, förståss.
Vi ses när vi ses. All kärlek till er!