tisdag, augusti 31

Ey, politiker

Skolan behöver fler vuxna! Fritidspersonal, assistenter, kuratorer, farmödrar, kamratstödjare, fler lärare per klass eller färre elever att bossa över. Kan ni fatta att ni vinner på det!!? Sätt in stöten tidigt så kommer garanterat köerna till bup, skärsåren på armarna, se-mig-bilderna på fb, mobbning och meningslöst våld minska drastiskt. Barn och ungdomar behöver vuxna omkring sig. Se mig, hör mig, rör mig - hur svårt kan det va!? Finns det inga som ser och hör, ja, då får man helt enkelt skrika högre. Posera grövre. Göra något som skakar om. HALLÅ, jag behöver bli sedd, kramad, bekräftad.
Skolan är den institution där precis alla människor möts och måste vara 9-12 år av sina liv, oftast längre. Vilket guldläge att satsa pengar i något som redan finns och fungerer. Håva ner pengarna bara, så löser vi resten!!

måndag, augusti 30

Kanelbra mellis!

Hönni, idag kom jag på något så himla fiffigt som jag gärna vill dela med mig av. Jag trodde inte precis jag skulle bli så mätt på mitt i skolväskan medhavda äppel. Så jag kokade bulgur, smaksatte med kanel, hackade äpplet, rostade nötter, håvade i några russin och hällde i en matlåda. Så otroligt bra mellis!!
-
Så här gör du med bulgurn:
1 port.
Koka upp 1 dl vatten med ½ tsk kanel ungefär.
Häll i ½ dl bulgur och koka under lock 8 minuter. Låt svalna.

Rosta hasselnötter i en torr stekpanna och hacka grovt. Blanda med hackat äpple, bulgur, russin eller annat gott. Bort med russin, Väldigt GI!
-
PS: På detta blir du proppmätt och står dig fram tills jul DS.

onsdag, augusti 25

Augustigöra


Kroppen vet vad den vill och en veckas ledigt mellan sommarjobb och skola bjuder tillfälle att faktiskt leva ut fingrarnas längtan. Min bror o hans mö tog oss med ut i skogen för att visa oss en skatt, skogens röda matta. Vi hade varsin spann med på något underligt vis hamnade allas bär hemma hos mig och på min lott att rensa, jag blir så bortskämd!
Mognandsnivån är lika ojämn som en högstadieklass, men får de bara tid att lägga till sig nån vecka så rödnar de små liven snart. Lingonvecka.
Så var det detta med att sticka. Jomen nu när regnet piskat på rutorna och vinden blåser upp, då skriker fingrarna - vill användas. Så jag stickar. Tossor i rött nepalgarn. Fint! Och finaste stickbutiken i stan hittar ni här

fredag, augusti 13

Frestande fluff

På min födelsedag för några år sedan blev jag uppvaktad med en tårta snarlik denna, på morgonen (Semestra med en konditor och frukosten är räddad!!) Tårtmakaren var då mycket förtegen om hemligheten bakom fluffet, men nu, några år senare har jag lyckats lirka ut det *puss*..
Min syster hade liknande fluff i sin bröllopstårta i fjol och tro mig - den gick hem!!
Du kan använda precis vilken choklad som helst till denna fluffiga tårta, så passa på att använda din favorit. När jag fyllde år smälte vi Polly och idag provade vi Marabou Daimchoklad..
-
Mandelmarängtårta med Daimfluff
Kvällen innan:
3 dl vispgrädde
180-200 gram valfri choklad.
Häll grädde och den hackade chokladen i en kastrull och rör om tills all choklad är smält. Men passa noga - det får inte börja koka, då finns det risk att det skär sig och inte går att vispa sen.
Häll över i en skål och låt stå kallt, helst över natten, tills gräddchokladen är kall, då är det bara att vispa grädden som vanligt och vips, så har du en härligt fluffig chokladfyllning till din tårta.
Gott är att blanda ner lite hackad choklad för att få tuggmotstånd och något att knapra på.
-
Botten:
3 äggvitor
2½ dl socker
2½ dl mandel
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
-
Mal 3/4 av mandeln i en kvarn och hacka resten lite halv grovt - så det blir lite att tugga på.
Vispa äggvitorna till hårt skumm och tillsätt lite sockret i taget. Blanda kakao o vaniljsocker med mandeln och vänd ner i äggsmeten. Häll i en form med avtagbar kant, 24 cm/d och lägg gärna bakplåtspapper i botten så du smidigt kan föra över den på fint fat. Grädda i grader, ca 25 minuter. Låt kakan kallna. Smeta på ditt fluff, dra på lite grädde och dekorera efter behag.
-
-
Psst. Om du inte är så mycket för sötslisk bör du hellre hugga in på en banan.

söndag, augusti 8

Skördepoesi

Jag förväller grönkål. Jag har aldrig förvällt någon kål innan. Aldrig haft någon kålånga i mitt kök (annat än den hederliga fisen, förståss). Tänker, att jag borde ha en skrivbok liggandes, här i köket, så man kunde samla alla tankar, upplevelser och upptäkter som väller över en av sådanahär sysslor, av alla smaker. Det smått poetiska som sipprar upp med ångan. Barnens nyupptäkter. En snabbis inom kära päron och vi hade en hel bärkasse med oss hem av årstidens guld och smaragder, morötter, kålrabbi, rödbetor, grönkål, tomater och solrosor. Saligheten i att ta tillvara, smaka och göra något av - det gör något med en. Själen. Fröjd, liksom.
-
Söndag, 8/6 (22:48)
Nyss åt jag en alldeles nyupptagen rödbeta. Nykokt med smör och salt. Gött så det krullar i munnen.

onsdag, augusti 4

Morgonmat


1 portion Grahamnsgröt med rågflingor:
½ dl rågflingor
2½ dl vatten
lite salt
½ dl grahamsmjöl

Jag är fullkomligt knoked out av denna frulle:

Häll rågflingor, lite salt o 2½ dl vatten i en kastrull, låt koka upp och dra grytan från värmen. Vispar ner ½ dl grahamsmjöl och låt puttra ihop till en god gröt. Servera med mjölk och sylt, skrivad banan, hackad melon eller färska bär på. Jag lovar - Du blir riktigt mätt och go!

Igår morgonfikade jag med en ny kollega på jobbet. Hon hade med sig rågflingor i en tuppewareburk och blåbär i en annan. Jag blev med ens lite kär...

tisdag, augusti 3

Kan själv!

Jag njuter. När han är 16. Jag tror han kommer vilja baka chokladbollar i smyg. Mitt i natten eller så. Så vaknar man av ordentligt oväsen. Va i hela världen. Trappar ner, ser att det lyser i köket och välbekant musik susar på svag volym (jodå, han är lojal mot sina föräldrar) Oj, väckte jag er, jag skulle bara hitta krokarna till elvispen och det är ju så rörigt i lådan, drog ut den för långt. Jag bakar chokladbollar, vill du ha? Mmm. Det vill jag gärna.

måndag, augusti 2

Hallon o Helsingeskorpor

Dinkelskorpor med kardemumma, ett fantastiskt recept som jag hittade i en bok från bibblan. Titta inte för noga på deras utforming, jag tog 1 tsk bakpulver istället för 1 msk... Inte så porösa kanske, men väldigt goda.

Helsingeskorpor med dinkel
40-50 skorpor
5 dl fullkornsmjöl av dinkel
5 dl ljust dinkelmjöl (jag tog kärnvetemjölet)
3/4 dl socker
1 krm salt
1 msk bakpulver
1 tsk kardemumma (jag skulle nog vilja ha 1½ tsk)
2,5 dl mjölk
1,5 dl flytande margarin/smör

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt mjölk och smör. Blanda lite grann, degen ska inte knådas.
Kavla ut till 1,5-2 cm tjock rektangel. Tryck ut rundlar med ett glas eller nått. Lägg på plåt och in i ugnen, 250 grader, 10 minuter.
Låt svalna och klyv dem med en gaffel. Rosta dem 5 minuter i 275 grader. Ta ut plåten och sänk värmen till 175. Torka dem i 15 minuter innan du stänger av ugnen och låter skoporna vara kvar, någon timme - tills de går att bryta på mitten och är krispiga rakt igenom.

söndag, augusti 1

I hemmets lugna vrår...

Diskmaskinen är full idag igen,
tack vår Gud som gett oss den!