tisdag, november 30

Två rosa boktips:

Va, är november redan slut?? Va snabbt det gick.
Här är två böcker jag tycker ni ska läsa om ni vill bli kvitt bilringar och tröstätande, eller ensidig kost och brist på middagsideér.

Viktiga boken av Charlotta Flinkenberg finns tyvärr inte till försäljning längre, men går utmärkt att låna på bibblan. Den är så sjukt givande, rolig, avskräckande och inte bara inspirerande, utan även, på riktigt, hjälpande.

fredag, november 26

Älskade lussekatt jag vill äta dig opp

Ah, detta är ju hopplöst. Fika, fika, fika, fika!! Lussekatter, pepparkakor, tantkakor, tantkakor, tantkakor (jag ska ha liten tantkaksbuffé här efter julskytningen)
Hur ska man liksom förhålla sig till alla gottor - december har ju inte ens börjat än...

Här är mina egna ovetenskapliga tankar:
När du bakar - käka inte upp halva degen innan den ens blivit kaka.
Lussekatt - efter ett riktigt styrkepass kan du käka i princip vad som helst - be gubben värma upp en bulle när du är ute och skottar och mys i soffan efteråt. Åh, det är så gott.
Förövrigt är det väldigt gott med apelsiner och clementiner också.

torsdag, november 25

Meh, va ska vi äta då?

Åhhhh, det är så tråkigt med mat! Vi har börjat äta riktig mat även på kvällen vilket har gett en stor positiv effekt på vår familj (jag har 3 hungriga vargar här kl 17) vilket också är livsmedelsverkets rekommendationer. MEN. Det är ju så svårt att komma pååååå. Vad ska vi äta? Om det ska vara någorlunda varierat och helst lite hälsoberikande. Kanske känner någon igen sig? Därför hivar jag upp några tips. Ja, inte på mat utan på ställen där de tipsar om bra mat ;)

arla.se är fantastiskt. Om du köpt billig korv på maxi som du inte vet vad du ska göra med, klickar du på "korv" i deras sökmotor och får upp 61 recept. Det är bara att prova. Våga prova.

Husmorsorna är också alldeles underbara till att inspirera. Därifrån har vi hämtat många recept. Kika in och ta del av en receptskatt.

När det kommer till receptböcker (om man nu skulle behöva det efter dessa sidor) har jag ett tips: Det finns miljontals kokböcker och de flesta är bara porr. Ja, de är bara till för ögat. Antingen är det väldigt knepiga ingredisner med, eller så är de helt orealistiska - vem hyvlar sqush och tillagar istället för spagetti. Ställ därför in siktet på hälsokokböcker riktade till barn, Barnens GI-mat t.ex. De är oftast anpassade till verkligheteten - men ont om tid, lite ork och kräsna barn och gubbar.

Annars vill jag bara tillägga, att om man lagar mat någorlunda från grunden och äter enligt tallriksmodellen så ÄR mat nyttigt och hälsosamt. Oftast ligger inte problemet där...

Dagens viktiga fråga...

... som jag hittade på Systrarnas bakblogg, en jättefin sida förövrigt - väl värt ett besök såhär i julbaketid..

Når man blander mel og vann, blir det lim. MEN, når man tilsetter egg og sukker blir det til ei KAKE! HVOR BLIR DA LIMET AV??? Nå skal jeg fortelle deg det: Det er det som får kaka til å bli sittende fast på ræva, hoftene og magen!!! God julebakst fremover.

onsdag, november 24

Julpost 1985

Igår kom det ett särskillt, årligt och speciellt brev på posten - med frimärken från 85, min första jul. Det var mäktigt. Har man bara tillräckligt många frimärken går det visst utmärkt att skicka sådär, toppen!

Fullkornspasta!


Det här är riktigt bra om man vill få bort några snabba kolhydrater från vardagsmaten. Det är några kronor dyrare, men hälsoeffekten är så bra att det är väl värt pengarna!

tisdag, november 23

Om sanningen ska fram...


... tränar jag inför Göteborgsvarvet. Ja, inte att jag är ute och springer eller så. Men mentalt. Och på gymmet. Det är faktiskt inte så tokigt att ha ett mål i horisonten, något man kämpar mot. Man behöver inte börja med 2,1 mil.
Här är en lista med några av sommarens lopp, det är bara att anmäla sig. Och börja träna! Kör Kör Kör!!
-
-
Sen finns det tuuuuuuuusentals lokala lopp som bara de runtomkring din kommun har koll på - kika nätet och hör med polare. Min pappa är den som står för min loppinformation/inspiration - och den som anmälde mig till varvet... Sist i mål är en rutten skit.

måndag, november 22

Lisas dinkelscones

bild: ica.se

Det här hemtevliga receptet kommer från min goda vän Lisa som också är en av mina stora häslo-förebilder. Hon är så sunt hälsosam och klok som en bok. Här har ni hennes egna ord:


För några veckor sedan bjöd jag ett gäng mammor på fika, och då tänkte jag att jag inte skulle bjuda på söt söt fika endast utan lite mer "byggande" fika. Så hittade jag recept i en gammal buffétidning. Uppslaget hade tema "energi åt barnvagsnfolket" och det passade ju perfekt.
Jag bjöd på dinkelscones och tranbärsdrink (och kaffe och kaka sen) vilket va så gott och kändes lyxigt. Sconesen blev jättefina i muffinsformar i muffinsplåten.


Dinkelscones:
ca 12 st.

2 dl vetmjöl eller dinkelsikt


1 1/2 dl grahamsmjöl eller fullkornsdinkel


2 msk vetekli

2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 dl kesella/kvarg (Tippar på att det även skulle funka med tex. grekisk yoghurt eller creme fraich eller liknande)

1 1/2 dl mjölk

2 msk smält smör

1 ägg


1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda alla torra ingredienser. Rör ihop kesella, mjölk, smör och ägg. Tillsätt det i mjölkblandningen.
3. Klicka ut smeten i bullformar. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter.

Tranbärsdrink

1/2 paket hallon (à 250 g) (Jag hade turen att ha massor med hallon i frysen sen i somras).

5 dl tranbärsjuice

köttet från 1 avokado

1. Mixa hallon med tranbärsjuice och köttet från avokadon.
2. Häll upp i 4 glas.

söndag, november 21

Hinner du hinner jag

Ska man alltså ha muskler utanpå armarna sådär?? (Hannes har plåtat)
I veckan klickade jag hem en träningsbok av muskelknutte Perrelli som så käkt visar hur man kommer i muskelform, om man nu känner att man behöver det. Kan jag, kan du heter boken, men jag tänker mer att HINNER HON som är mer än heltidsarbetande, ensamstående mamma till två pojkar, bor i en städigt pedantiskt städad djurgårdsvilla på över 400 kvm, samt en lägenhet i Spanien samtidigt som hon reser landet över och ständigt har hembakt i frysen, så hinner nog jag med 83 kvadrat och tvåsamhet.
Så nu kör vi!!

lördag, november 20

fredag, november 19

Apelsintider...


... mmm, va godis!

Äntligen fredag! Tenta och snöoväder. Undrar om professorn bor i hus? Kanske kan erbjuda mig att skotta i utbyte mot ett tjusigt betyg?
I våras snöade det på våra apelsiner - det är en rolig efterrätt tycker vi.
Skala en apelsin och skär den i skivor. Strö på lite kokos och stoppa in i frysen ett par timmar. Plocka ut och njut!

torsdag, november 18

Var detta allt?

Efter en snabb titt på mina nytto-inlägg är det lätt att dra en besvikelsens suck. Jaha, var detta allt? Det var ju inget nytt. Inget revolutionerande. Bara sånt man fattar själv, typ sunt förnuft. Kom tillbaka när du har nått mirakulöst att bjuda på...
Mitt svar: JUST PRECIS!! HELT RÄTT!! NI ÄR PÅ RÄTT SPÅR!
Topphälsa, Iform, Fittness Magasin - DE har nytt! Varje månad.
- 2 kilo på 4 dagar - supersnabb succédiet!
Wowwowwow, tänker jag och grabbar tidningen direkt, för att kura upp i soffan och inse: Ajdå, denna diet var nog tänkt för catwomen eller en sjukt disciplinerad nunna eller något - inte för en småbarnsmamma mitt i livet.
DAG 1: 2 koppar kaffe (ev någon droppe lättmjölk)
5 dl kokt spenat eller grönkål
2 dl vatten + 1 pressad citron + 1 msk socker
2 tsk psylliumfrön, 4 frukter, 1½dl yoghurt - naturell!!
5 dl blandad sallad med råa grönsaker
2½ dl kokta bönor
4 dl kokt råris

Ät endast detta i 4 dagar och klart att du tappar i vikt. Problemet är bara att många av oss inte fixar äta 5 dl kokt spenat till frukost. Och vad händer när vi inte ens klarar av frukosten. "Åh, jag är så kass - jag skiter i det, jag visste att jag aldrig skulle klara det, jag kommer aaaaaaldrig bli smal." Känns igen?

Vad jag vill med Nyttiga November, är att ge tips på små förändringar som är lätta att hålla och gör vardagslivet lite sundare. Börjar man förändra EN sak om dagen, istället för allihop på en gång, är det lättare att faktiskt hålla fast vid det. Du kommer definitivt inte tappa 2 kilo på 4 dagar. Men kanske på 4 veckor.
Små förändringar. Varje dag. Ger stora resultat - Jag lovar!

Börja med någon av dessa:
Ät på bestämda tider och håll ditt blodsocker i balans.
Låt vardagen vara vardag.
Byt ut snickers och chokladbollar mot hälsosamma mellanmål: recept finns HÄR
Laga maten själv, och portionera upp enligt tallriksmodellen. Förslag på middagar hittar ni på arla.se, t.ex.
Frukost är A &O - Ät mer gröt
Byt ut vetemjöl mot dinkelsikt eller Kärnvetemjöl med fullkorn

onsdag, november 17

Syltsocker...

Titta vilken fin påse jag har fått. Något att bli glad av. ELLsocker - måste ju tillhöra mig, tihi.

tisdag, november 16

Keso!

"Keso kan man inte hålla på att köpa jämt, det blir ju jättemycket pengar."
Visst, en burk, 250 gram keso kostar 11:50.
Att en 200 gram Schweizernötchoklad kostar 15:50 i samma affär, bringar förvånansvärt lite uppståndelse i jämförelse.Eller att det vanliga kaffet med frallaförmiddagsrasten går på 25 spänn. Eller att yoggin o päronet som vi i panik ruffar åt oss på netto vid 15snåret går på 13 kr - det räknas liksom inte. Men KESO, det är dyrt.
-
Ja, keso kan tyckas vara en lyx, men det är så fantastiskt mycket bättre än en fralla med ost, att jag tycker det är odiskutabelt välinvesterade pengar. När jag har vägarna förbi Lidl brukar jag köpa deras portionsförpackningar för 6:99, 200 gram. Det är supersmidigt att ha med sig och dessutom ett riktigt prisvärt mellanmål (2 mellanmål)
-
Keso innehåller 0% dåliga saker och resten nyttigheter som protein tex. Det MÄTTAR otroligt effektivt och så går det ju att variera tillbehören i all oändlighet också. Här kommer några av mina favoriter:
Keso & apelsin, Keso med hackat äpple, nötter och kanel, keso&bär, keso + tonfisk+dill+ägghalvor, keso som pålägg med salladskrydda eller groddar eller keso som proteintillbehör på mattallriken.

måndag, november 15

Cool kål & Broccoli

Pizzasallad är vardagssallad hemma hos oss. Så grymt smidigt, billigt och en hit hos barnen. Dessutom håller den sig ett bra tag i kylskåpet.Lättkokt broccoli och majs går också hem.

Pizzasallad:

½ vitkålshuvud

3/4 dl olja

1/4 dl äppelcidervinäger

1/4 dl socker

Rejält med grovmalen svartpeppar

Strimla vitkålen. Rör samman olja, vinäger och socker och rör om så sockret löser sig. Slå blandningen över vitkålen, dra några rejäla drag med saltpeparkvarnen och rör om. Låt stå några timmar innan servering, då blir den som bäst.

TIPS: Grovriven morot och purjolök är också gott att blanda i.

Tallriksmodellen

Bild: gammal, kommer inte ihåg källan.
Att fylla tallriken med pasta eller köttfärsås är iiiinga problem. Men den där präktiga tredjedelen som är avsedd för grönsaker gapar alltför ofta tom (iallafall hemma hos oss) eller ersatt av ännu mera makaroner Grönsaker är dyrt, tråkigt och en onödig lyx, säger vi. Och ja, om vi med grönsaker menar sallad, tomat och gurka ÄR det dyrt och en onödig lyx då den typen av föda nästan bara består av vatten. Men det finns ju så många fler grönsaker: morötter, majs, broccoli, blomkål, rädisor, vitkål och frysta ärtor. Och det, mina vänner, är billig mat. Riv en morot (50 öre) och du har fyllt din kvot för måltiden. Sen behöver ju grönsakerna faktiskt inte heller ligga för sig - addera så mycket grönt i maten som möjligt. Morötter i köttfärsåsen och broccoli, majs eller blomkål i pastagratängen. Det är smart för både kropp och plånbok.
-
Läs mer om tallriksmodellen - ett oerhört underskattat verktyg.

söndag, november 14

Välmående!


Det handlar ju inte bara om vad vi äter. Ibland handlar det inte alls om vad vi äter. Hälsa hör ihop med välmående. När själen mår bra, mår kroppen bra. När kroppen mår, bra mår själen bra. Allt hör ihop, och funkar det inte att börja i ena enden, kanske man ska prova dra i den andra.

Ikväll är här lugnt och stilla. Tyst efter en eftermiddag av gemytligt prat i alla rum. Nu ligger nybakade rågkakor under duken och svalnar. Mossan, som mamma hade med sig, ligger.... lite här och var. Jag tänkte inte, jag bara gjorde. Tre hyacinter har flyttat in och jag har tänt ett värmeljus.

Jag tror på att vårda livet. Jag skrev nån gång att när livet vårdas gör det något med en. Man får något tillbaka. Det händer i själen. Och när själen mår bra... blir det lättare att ta till sig sunda vanor och orka hålla fast vid dem.

lördag, november 13

Clementiner!

Jaha, då var fredagskvällen med karamellkungengodis över och det är dags att bli lite nyttig igen. Då säger jag bara CLEMENTINER: Jamen de är ju underbara! Clementiner är som novemberguld, och ätes som godis så fort du blir sugen på något. Härliga tid! Pillar man bort precis allt vitt fnöske så har man ju att göra en stund och clemisen varar läääänge.

torsdag, november 11

ÄR MER GRÖT!

Vi var en klubb en gång. Med fyra medlemmar. Jag, mamma, lillbror och pojkvän. Vi åt gröt. Jag tror alla har tröjorna kvar.
Nytt för nu är iallafall att jag gör en grötblandning och har i en burk i skafferiet. Väldigt smidigt och gillas av alla utom pojkvännnen som blivit min make.


Såhär ser min grötblandning ut:
4 dl havregryn
4 dl rågflingor
4 dl grahamsmjöl
1 dl solroskärnor
½ dl linfrön
10 torkade aprikoser, delade i småbitar.
Om man vill kan man krydda med kanel eller kardemumma, det gillar jag. Bara jag.
När du sen kokar gröten, Blanda 1 dl grötblandning med 2 dl vatten i en kastrull på grytan, eller i micken antar jag. Koka till gröt.
För att komma ifrån en sockerchock på morgonen har jag bytt ut moset mot nötter, frön, gula russin och torkade fikon istället. Jag köpte på mig massor i magnifika hälsokostaffären i Kristianstad - åh, vad den butiken står sig!!

onsdag, november 10

Lottens Omega-3-limpa

Min härliga och hälosamma vän Charlotte har bidragit med en hel massa kloka råd, tips och recept till vårt projekt. Här har ni hennes vrålnyttiga och oooootroligt goda limpa.

Här är hennes egna ord:

Ett bröd som innehåller fytoöstrogen och omega-3-fettsyror som är viktigt för kroppen. Det är lätt att baka och går att frysa in. Man blir proppmätt av bara en skiva och man behöver inget pålägg om man inte vill för det är så gott.

I Limpa

6 dl grahamsmjöl
10 torkade aprikoser
¾ dl rågkross
¾ dl hela linfrön
¾ dl solrosfrön
¾ dl pumpafrön
¾ dl hackad mandel
¾ dl hackade valnötter
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
6 dl filmjölk
2 msk mörk sirap.

Dekoraktion
½ dl pumpafrön


Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop ingredienserna och lägg i en form. Strö över pumpafrön och grädda längst ner i ugnen i ca 1 timme.

tisdag, november 9

Som när man var liten...

Mitt bästa kom-i-form tips - efter "träna regelbundet!" - är att hålla vardagen clean, fri från lyx och onödigheter såsom godis, chips, pizza, mackor, kladdkaka och choklad. För man kan joxa in sig i äggröror och kesellasmet, men när allt kommer omkring hade det räckt med att spara festmaten till någon av helgdagarna och låta onyttigheter vara just fest. Som det var när man var liten.

Denna vecka tänker jag extra mycket så, och tänk - jag längtar redan sådär barnsligt mycket till fredagskväll. Och det är faktiskt en riktigt härlig känsla.

Med det i n t e sagt att man ska kränga hela helgen - det klarar de flesta av oss inte heller av utan att fortsätta kränga hela veckan därpå också. Men lite lagom sådär.

måndag, november 8

Meningen med mellanmål

Innan 2007 hade jag svårt att se något annat till fika än just fikabröd. Filmjölk till fika? Skulle inte tro det. Så vi bytte ut ordet mot mellanmål och visp hade samma mål fått en helt annan betydelse.
Fram på bordet for nu knäckebröd med keso eller ost, fil o müsli, skånepepparkakor, fruktsallad, frukt o keso eller rågkringlor.
Visst smögs det ibland fram en chokladboll till fruktsalladen, men det förblev undantagafall.
-
Att mellanmål är viktigt för barnen vet vi ju, de kan inte lagra energi på samma sätt som vi, men mellis borde vara lika naturligt för oss vuxna. De flesta av oss behöver ju något vid 15-dippen, och grabbar kanske något på stående fot - en snickers i ica-kön, en fralla i cafeterian eller en kärleksmums från frysen, vad vet jag. Och det räknas ju också. Varför inte sitta ner, låta kropp och själ va med och bjuda den på något den faktiskt mår bra av.
Ska jag vara borta en hel dag går jag aldrig över tröskeln utan både lunchlåda och något till mellanmål i väskan. Det kan va två päron, keso o frukt, äppelbulgur, ägg&phillamacka eller en smoothie, beroende på om jag har tillgång till kylskål eller inte. På så sätt vet jag att jag får i mig något långsamt och bra och slipper falla för det frestande utbudet i cafeterian eller affären, och är snäll mot både magen, men framför allt mot plånboken.
-
Till sist: meningen med mellanmål är att vara ett depåstopp innan blodsockret gått i botten och du står dig tills ju kommer hem och har lagat mat.

Ägg o Phillamacka

Riktiga GI-entusiater har ett kokt ägg i väskan att plocka fram till 15-fikat. Vrålnyttigt, säkert, men åh så trååååååkigt! Med lite fix och finess kan man som omväxling baka äggamackor på... ja, ägg. Och philadelfiaost. Mättar riktigt bra när luchkrafterna gått ur kroppen.
-
För en arbetsveckas ranson:
3 ägg
100 gram philadelfiaost
1/2 tsk bakpulver
3 msk valfria frön (solrosfrö, linfrö, sesam, pumpakärnor)
lite salt
1 msk kruskakli/vetekli/havrekli/fibrex/fiberhusk
-
Dela äggen i gulor och vitor och vispa vitorna till hårt skumm. Vispa gulorna tills de är ljusa och fluffiga, tillsätt sedan philadelfiaosten. Och blanda slätt.
Vänd försiktigt ner vitorna i gulsmeten och tillsätt de torra ingridienserna.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper och dekorera eventuellt med några frön.
Grädda, 200 grader i ca 8-10 minuter.
Låt svalna och ät som mackor med rökt skinka och ett salladsblad, tex.
Förvara dina äggamackor i en burk i kylskåpet.

söndag, november 7

Söndagseftermiddag...

... med äppelkräm och dinkelskorpor - det är hälsa det. Om du kokar och bakar själv, vill säga.
Recept på dinkelskorpor hittar du här.
-
Äppelkräm:
Koka upp 6 dl vatten med 2-3 msk socker.
Skala, kärna ur och hacka 6 normalstora (ca 750 gram) äpplen och lägg ner i det uppkokade vattnet. Koka dem på svag värme tills de blir mjuka.
Dra kastrullen från plattan.Blanda ut 2 msk potatismjöl i lite vatten och häll i under omrörning. Sätt kastrullen på plattan igen och låt koka upp. Häll i skål och låt svalna innan förtäring.

lördag, november 6

Ösregn - sura eller svettas?

Det mest effektiva om man vill bli pigg, få energi och bli av med degmagen är ju motion - det vet alla. Och jag älskar att träna, men jag HINNER JU INTE!! Och HUR ska man få in vardagsmotion när det spöregnar till och från förvärvsarbetet, man jobbar till 17, det blir mörkt 16:30, och på kvällen ska man vara en engagerad student, förälder och ideell ledare/tränare. Eller när man har ett kök eller hus att renovera? Och när man till på köpet blir så pass trött av ovanstående lista att man bara stuuuupar ner i fotöljen när ungarna väl är i säng - VAVAVAVAVAVA??
-
Hur gör ni? Hur får ni in motion i vardagen, snälla skriv en kommentar så peppar vi varandra. Vi behöver så mycket rörelse det bara går.

Det tänker att det gäller o ta varje tillfälle i akt: hoppa av pendlingsbussen en hållplats tidigare, cykla vart man ska (med regnkläder!!) om man tar bilen, ställa den så långt bort som möjligt så man får lite motion ändå. Bära tunga matkassar är ju värsta träningen. Att småjogga upp för trappan likaså.
Kroppen bryr ju sig inte om ifall du tränar på gymmet i trappan, all röresle räknas!!
Har man som jag inte 1½ h att lägga på gymmet (träning+transport) är det NU alla hundratals hemma-träningsböcker på bibblan kommer väl till pass. För att inte tala om alla dvder med övningar på. En kvart om dagen räcker, säger Paolo Roberto och tillägger: KÖR KÖR KÖR!!

Till sist: Frisk luft är vad alla novemberhängiga behöver för att bli på allerten. Så, även om det regnar eller himelen är blå - ut och gå!

Jordnötsbars

Receptet på dessa helt galet smarriga jordnötsbars kommer från Hälsokokboken. Och där slutar nog alla hälsoassociationer. Nä, de är kanske inte direkt supernyttiga, men helt fria från e-nummer och tillsattser, och därmed ett mycket bra alternativ till lördagsgodiset eller söndagafikat. Och framförallt - SÅ smarriga!!-
-
20 bars
3 dl branflakesflingor
1 dl kokos
1 dl solroskärnor
2 dl valfria nötter
1½ dl osockrat jordnötssmör
1½ dl agavesirp eller mörk sirap
Smält jordnötssmör och sirap på låg värmde i en kastrull.
Grovhacka nötterna och blanda samman med de torra ingredienserna. Blanda i sirapsmeten.
Smörj en avlång brödform med smör eller olja och hiva i smeten och platta till. Låt stå kallt ca 20 minuter. Stjälp upp på skärbräda och dela i lagom stora bitar. Förvara i frysen.

fredag, november 5

Nu är det slut på veckan...

Mmmmm, det här är fredagsmys. En påse valnötter från ICA Gott liv - Åh, de är helt oemotståndligt goda och smakar så äkta att man blir alldeles knäsvag. 1 påse, 100 gram kostar 18:90 kr. Som en liten påse lösgodis ungefär. Skavlan och clementiner till och kvällen är räddad!!

torsdag, november 4

Ät regelbundet

Somliga småskryter gärna om att de inte ätit frukost eller att de "glömt äta lunch", och det är så grymt ocoolt. Det låter kanske hälsosamt och sunt att inte ha ätit på länge, men det är ju precis tvärtom!

För att hålla blodsockr, hunger och humör i balans och fettförbränningen och energitillförseln, i gång, behövs det att man äter med jämna mellanrum, gärna på bestäma tider, från morgon till kväll. Alltså, frukost, lunch, mellanmål, middag och ev ett mellanmål på förmiddagen eller en frukt på kvällen, beroende på hur dagen ser ut. (inte = att småäta lite nu och då)
Varför?
Jo, för att det handlar om balans, att få en jämn tillförsel av energi över hela dagen och på så vis hålla en jämn blodsockerkurva som gör att du inte blir sådär jättehungrig, jättetrött och jättesnurrig när energin går ur kroppen.
Med regelbundna lagom stora portioner av långsamma kolhydrater som stannar kvar i magen länge, håller vi oss jämt mätta, pigga och glada under hela dagen.

Är du tveksam eller vill veta mer, kolla gärna här, här, här, här, här, här, här och här.

onsdag, november 3

Dagens matlåda:


Att ha med matlåda till jobbet eller plugget är ju genialt och behöver inte vara dötrist. Dels sparar du massor av pengar, sen vet du ju precis vad det är som slinker ner i din dyrbara kropp. Det här är toppenbra matlådamat. Ja, viss mat funkar du bättre än andra och just bulgur är klockrent, håller spänsten, är jättesfräscht och ooooo, så nyttigt!
-
Gör såhär:
Koka bulgur enligt anvisning på paketen (och gärna någon minut längre) och ha GÄRNA en grönsaksbuljong tärning i vattnet, det ger superfin smak åt bulgurn. (½ tärning till 2 pers)
Lägg fryst broccoli i en kastull och fyll på med vatten så det precis täcker. Salta och låt koka upp. Dra omedelbart gryten från plattan och låt broccolin ligga kvar i vattnet 1-2 minuter - inte mer!
Slå av vattnet och spola med kallt. Blanda broccolin med bulgurn.
Välj en kryddig korv med mycket smak, typ chorizo eller bratwurst. Stjär i slantar och stek i stekpanna. Lägg samman allting och servera med en morot eller rester från helgens sallad och en klick gräddfil.

Byt ut mjölet!

Det bästa vore om man bytte ut allt vetemjöl mot dineksikt. Men det är ju ekonomiskt ohållbart. Pengarna skall ju räcka till liite mer än mjöl har jag förstått.. Men eftersom jag tror och har märkt att alla bäckar små blir en stor förändring på det stora hela, förespråkar jag som allroundmjöl ett vetemjöl från Kungsörnen med 25 % fullkorn - paketet du ser i bild. Fullkornen ger fibrer till ditt bakverk och gör att det vita mjölet inte lika snabbt omvandlas till socker som skjuter blodsockret i taket. Så, köp aldrig mera hem ett tiokronorspaket med vanligt vetemjöl - det är rent skit! Satsa på ett bra mjöl som gör gott för hela kroppen. Du använder det i allt du bakar och lagar och får på så vis i dig fibrer i pannkakorna, sockerkakan, såsredningen, paneringen och brödet. Som en bonus blir dessutom en kaka på detta mjöl otroligt vacker.

tisdag, november 2

Kunskap, glädje...

Vad vi äter påverkar hur vi mår och ser ut. Du kan alltså med hjälp av vad du stoppar i dig, påverka din kroppsform och ditt allmäntillstånd.
Men för att förstå varför man hellre ska äta viss mat än annan, behöver vi kunskap om vad som händer i kroppen när vi äter.

Eftersom det redan finns så välformulerad information att tillgå har jag saxat klokheter från två hälsogurus; Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson.

Vad händer när vi käkar?
När maten kommer ner i magen bryts den ner till den enkla sockerarten glukos och går sen ut i blodet som blodsocker. Med högt blodsocker känner vi oss för stunden lite piggare, gladare och starkare. Men högt blodsocker är skadligt för kroppen och därför är vi utrustade med en effektiv funktion för att sänka blodsockret, nämligen hormonet insulin.
När insulinet pumpas ut i kroppen sjunker blodsockret snabbt, bara 1-2 timmar efter att vi ätit får vi betala priset i form av trötthet, koncentrationssvårigheter, irritation och sug efter något sött att stoppa i munnen.

Det finns tre anledningar till varför detta är skadligt:
1. När blodsockret åker upp och ner har vi en tendens att äta för mycket, man får ett ökat sötsug.
2. När insulinet ständigt måste jobba, slits det ut och insulinkänsligheten försämras vilket gör att kroppen måste producera mycket mer insulin för att få samma effekt som innan. Detta, mina vänner, är vad vi kallar åldersdiabetes.
3. Vi lägger på oss! Insulin bidrar till att minska fettförbränningen och gör att kroppen istället börjar lagra fett, alltså tvärtom vad vi vill.

Därför är det så viktigt att vi håller vårt blodsocker jämt, så det inte skjuter i höjden och sen åker ner igen som en bergodalbana. Detta gör man genom att välja mat som ger en jämn ökning och därmed ger oss en långvarig energi och håller oss mätta längre.
Kunniga personer har listat vilken mat som har snabb resp långsam påverkan på kroppen, man har gett livsmedel ett GI-värde. Högt GI gör att blodsockret också skjuter högt, med påföljande dåliga konsikvenser. Lågt GI ger inte samma snabba kick, men ger oss jämn energi som gör att den där förödande dippen - då man tar vad som helst för att bli pigg, - uteblir.

Under denna månad kommer jag ge tips på hur man genom att välja livsmedel med längre GI, kan göra skafferiet liiite snällare mot kroppen, och därmed minska midjemåttet en smula.

Dagens ägg:


Ägg är ju värsta supermaten eftersom de BARA innehåller nyttigheter såsom protein - som behövs för att bygga upp våra muskler - och nästan alla vitaminer och mineraler, alla utom c-vitamin.

MEN. Jag tycker det är sååå svårt att äta ägg. Omelett gör mig illamående och kokta ägg luktar pest. Så jag exprimenterar med lite olika sätt att få dem i mig. Idag blev det äggröra med kokos, kanel och (efter bilden var tagen) några russin. En klick keso och clementin till, och äggrackarna var i magen.
-
1 port äggröra
2 ägg
1 msk mjölk
lite smör till stekningen
kokos
kanel
-
Vispa samman ägg och mjölk i ett glas. Hetta upp en stekpanna med smör i och häll ner smeten. Rör om så det blir en salig röra - INTE för länge, bara, den ska bara precis gå ihop. Häll upp på tallrik och strö över kokos och kanel efter smak. Servera med en rejäl klick keso och ta gärna en frukt till. Clementin ger c-vitamin, men ett hackat äpple mättar lite bättre.

måndag, november 1

Skillemadinkel, dinkel, dinkel...


Riktiga hälsoentusiaster får något drömskt i blicken när man pratar om dinkel. För det är så nyttigt så och har långt GIvärde, dvs det påverkar blodsockret långsamt och håller oss mätta och pigga länge. Just dessa bullarna är dessutom något så galet goda att jag nästan tar varje tillfälle iakt att äta dem. I helgen åt vi dem som hamburgerbröd med färsbiffar, ruccola och gräddfil emellan. ÅH, DET GODASTE SOM FINNS!! Receptet kommer från Ulrika Davidssons Hälsokokboken.
-
Dinkelfrallor med morot och solrosfrön
20 st
25 gram jäst
5 dl ljummet vatten
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ msk salt
1 msk sirap (för att de ska jäsa)
2 rivna morötter
13-14 dl dinkelfullkornsmjöl (är man snål, byter man ut en 5 dl mot kärnvetemjöl med fullkorn)
Pensling o garnering: 1 ägg och valfria frön
-
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt alla ingredienserna utom mjölet och rör om. Häll i mjölet i omgångar och bearbeta degen tills den är fast och smidig. Spara lite av mjölet till utbaknigen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och tillsätt resten av mjölet om det behövs. Knåda och forma till den bulle som du delar i 20 delar och rullar till fina bollar som du lägger på en bakplåtspapprad plåt. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svala under bakduk.