torsdag, januari 27

Världens bästa fiskgratäng!

Jag hittade de här bilderna i kameran och tänkte att den här godingen måste jag bara bjuda på!
Åhoj, så god att hela familjen ligger dank!
Grundreceptet har jag hämtat från Hela Sveriges husman, där den går under namnet Mammas fiskgratäng, men detta recept blir en liten släng av hur vi brukar köra. Det är många moment, men alla steg är busenkla.

Gratäng till fyra personer
800 gram fryst eller färsk fisk, valfri sort
citronpeppar efter smak
1 drygt kilo mjölig potatis
1½ dl mjölk (till moset)
margarin efter smak (till moset)
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
250 gram champinioner, eller annat gott man har i frysen
salt o vitpeppar
-
Sätt ugnen på 225 grader och skala och koka potatisen.
Lägg dina tinade fiskfilér i en smord form och krydda med citronpeppar. Kör in i ugnen 5-7 minuter. Ta ut och häll av vattnet.
-
Vispa ihop mjölet med lite av mjölken i en kastrull tills det blir en klibbfri blandning, späd på och häll i resten. Koka upp under omrörning och tillsätt 1½ msk smör/margarin + buljongtärningen. Låt puttra några minuter.
Skiva och fräs svampen och hiva i. Smaka av, salta och peppra. Är man riktigt fint lagd, kan man blanda ner en näve skalade räkor det är lyx.
Gör potatismos precis som du brukar. Jag brukar hälla potatisen i en plastbunke och vispa sönder dem med elvisp, hälla på uppvärmd mjölk, smält smör och krydda med salt, vitpeppar och aromat. Jag vispar jättelänge för det gör svärmor och hennes mos är det godaste som finns.
Skeda upp moset runt fisken och häll såsen i mitten. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och ställ in formen lite högre upp i ugnen än vanligt och gratinera i 5-10 minuter.
Servera med rivna morötter och gröna ärtor, det är finemang!

1 kommentar:

Elaine sa...

Låter förträffligt gott!