fredag, januari 28

Vinbärskaka med mannagryn




Åh, fredag och killarna har bakat något smarrigt till kaffet. Receptet hittade vi hos Husmorsorna. En kaka helt i min smak, syrlig och lite satt i konsistensen; en blandning mellan kaka och paj. En klick grädde till var jättefint!


Vinbärskaka med mannagryn

15o gram smör

2½ dl socker

2 ägg 2 1/2 dl vetemjöl 1 dl mannagryn 2-3 dl bär -

Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i sänder. Rör sist ner mjöl och mannagryn. Häll smeten i smord och bröad form med löstagbar kant.Tryck ner bären tätt.Grädda i nedre delen av ugnen i 200-225 grader i 20-23 minuter.

torsdag, januari 27

Världens bästa fiskgratäng!

Jag hittade de här bilderna i kameran och tänkte att den här godingen måste jag bara bjuda på!
Åhoj, så god att hela familjen ligger dank!
Grundreceptet har jag hämtat från Hela Sveriges husman, där den går under namnet Mammas fiskgratäng, men detta recept blir en liten släng av hur vi brukar köra. Det är många moment, men alla steg är busenkla.

Gratäng till fyra personer
800 gram fryst eller färsk fisk, valfri sort
citronpeppar efter smak
1 drygt kilo mjölig potatis
1½ dl mjölk (till moset)
margarin efter smak (till moset)
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
250 gram champinioner, eller annat gott man har i frysen
salt o vitpeppar
-
Sätt ugnen på 225 grader och skala och koka potatisen.
Lägg dina tinade fiskfilér i en smord form och krydda med citronpeppar. Kör in i ugnen 5-7 minuter. Ta ut och häll av vattnet.
-
Vispa ihop mjölet med lite av mjölken i en kastrull tills det blir en klibbfri blandning, späd på och häll i resten. Koka upp under omrörning och tillsätt 1½ msk smör/margarin + buljongtärningen. Låt puttra några minuter.
Skiva och fräs svampen och hiva i. Smaka av, salta och peppra. Är man riktigt fint lagd, kan man blanda ner en näve skalade räkor det är lyx.
Gör potatismos precis som du brukar. Jag brukar hälla potatisen i en plastbunke och vispa sönder dem med elvisp, hälla på uppvärmd mjölk, smält smör och krydda med salt, vitpeppar och aromat. Jag vispar jättelänge för det gör svärmor och hennes mos är det godaste som finns.
Skeda upp moset runt fisken och häll såsen i mitten. Höj ugnstemperaturen till 250 grader och ställ in formen lite högre upp i ugnen än vanligt och gratinera i 5-10 minuter.
Servera med rivna morötter och gröna ärtor, det är finemang!

onsdag, januari 26

Fläskpannkaka och annan nyttig mat för knappa pengar


Jag tycker, konsitgt nog, att det är sjukt sunt att ha det lite knapert med stålars ibland. Som när man är student i januari månad tex, och inte får någon csn. Då tvingas man tänka till. Och använda det man har!
Något som är bra att investera i då är ägg, potatis, bacon och lingonsylt. Då kommer man långt.
  • Man kan göra fläskpannkaka - otroligt gott, nyttigt och kostar inte många kronor.
  • Raggmunkar och bacon
  • Potatissoppa med krutonger av torrt gammalt bröd
  • Spenatvåfflor
  • Omellet - vispa ägg och 1 tsk mjölk/ägg, lite salt och häll i stekpannan. Mata till det med vad du har i kylen, finklippt smörgåsskinka, lök, paprika, riven ost, champinioner, kokta finhackade potatisar. Strö över smeten och låt stå på järnet tills omeletten satt sig.
  • Lurar några potatisar eller potatismos i kylskåpet sen igår är det superhärligt att göra potatisplättar av den. Recept hittar du i närmsta rutiga kokok.
När man sen käkat ägg ett par dagar och är alldles proteinstinn, kan man gå vidare till Icas Billiga veckan och hitta fina recept ihopkomponerade av veckans extrapriser (om jag har förstått det rätt)
-
Har man en paket vetemjöl i skatteriet eller rent av en skvätt av någon annan sort, kan man köpa en jäst för 1,5 kr och baka 40 brödbullar. Lite smör på och du håller dig mätt ett tag. Keso eller kokt skivat ägg är ett mättande, hälsosamt och jättegott pålägg.
-
Och jag har sagt det tusen gånger, men det är så fint. Vad man lär sig uppskatta det lilla och bli tacksam över vad man kan åstakomma med små medel.
-
PS: Sen är ju popcorn det mest underbara studentsnacks som finns. Så himmelens härligt och nästan alldeles gratis.

fredag, januari 21

Brödlängtan


Den här bilder får mig att längta efter storbak. Bröd. Det ljuvligaste och mest hemtrevliga som finns. Efter 4 lediga dagar framför elna, tror jag bestämt det är tid att baka. Den här veckan ska jag leva på hela våren.

torsdag, januari 20

Vardagsmuffins

När barnen vill baka och man inte vill att de ska äta kakor redan på torsdagen, får man helt enkelt komma på ett sätt att kompromissa. Dessa supergoda muffins, som inte alls är särskilt kakiga, är en bra kompromiss. Jag hittade receptet i en sån där kokbok med "Nyttig mat för hela familjen".
Jag hade inte vetemjöl special med fullkorn, men körde mitt vanliga rakt av.
-
12 blåbärsmuffins
150 gram vetemjöl special med fullkorn
100 gram vetemjöl
1 msk havregryn
2 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
½ dl råsocker (vanligt går fint)
1 msk flytande honung (eller fast som du rör ut i mjölken)
2 dl mjölk
1 stort ägg
1-1½ dl frysta eller färska blåbär
-
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll över mjölk och ägg. Blanda väl och vänd ner blåbären. Portionera ut i muffinsformar och grädda i 180 grader varm ugn, ca 18 minuter.

tisdag, januari 18

Puffa bort suget

Sockersug. Jag har sånt sockersug. Eller hade. Kanske inte så konstigt efter 4 dagars intensivt sockerätande iform av tårtor, semla, godis och kanelbullar. Det brukar visst bli så.
Jag förespråkar päron, apelsin, bär och filmjölk. Men ibland är man bara inte där, helt enkelt. Då är mörk choklad en riktig hit. Jag gillar inte att käka en bit bara sådär. Än värre att smälta och blanda i nötter och torkad frukt, blä. MEN. till gårdagens barnkalas smälte jag mörk choklad och blandade i Vårgårda och hackad mandel. Bittert bland allt det söta, och såhär dagen efter, alldeles, alldeles underbart! En sådan här räcker och är mycket bättre än en bit tårtrest!
Så här gör du:
Smält 200 gram mörk choklad (block går också bra)
Blanda ner 3 dl puffat ris
1 dl skållad, hackad mandel.
Rör om väl och bred ut på bakplåtspapper. Ställ kallt och skär i bitar.

lördag, januari 15

Helgens kaka och månadens sötsak


Helgens kaka blev denna smarriga chokladfrestelse som är lite annorlunda att baka, och åh, så god!
På bilden ovan har jag gjort två tårtor som jag lagt ovanpå varandra. Men en enkel smal varant går alldeles utmärkt.

Agdas chokladtårta
Botten:
1½ dl mjölk
2 tsk kakao
1 äggula
häll i en kastull och koka ca 15 minuter tills den blir lite tjock i konstistensen (liknas sirap, står det i receptet) Låt kallna.
Häll i:
1½ dl socker
1 msk smält smör
3/4 dl mjölk
3 dl mjöl + 2 tsk bakpulver + 1 tsk vanliljsocker silas genom vanlig sil ner i smeten. Rör om.

Häll i smord form med avtagbar kant, ca 24 cm/d
Grädda i 175 grader, 20-23 minuter. Låt svalna under bakduk.

Fyllning:
3/4 dl mjölk
2 tsk kakao
1½ dl socker
50 g smör/margarin
1 tsk vaniljsocker
Häll i kastull, låt koka upp och sedan småputtra ca 15-20 minuter, rör om då och då.

Dela bottnen på mitten och häll fyllningen mellen.

Garnering:
1 äggvita
1½ dl socker
vispas till hårt skum
rör i 1 tsk kakao
bred på kakan.

Denna kakan mår bra av att göras en bra stund (en dag) innan man ska äta den.

tisdag, januari 11

Potatissoppa

Det är något meditativt med soppa, det har jag alltid tyckt.
Kanske är det värmen, hettan - det går inte att rusa sig igenom en sopplunch, ätandet kräver tid och försiktighet.
Eller är det känslan av att ha lyckats åskakomma en riktigt god måltid av vad tandfén la i koppen, på min tid var det en femma. Idag fick jag nog pengar över.
Jag tog med en bok till bordet men den behöves inte. Det är så gott att sitta här och äta sin soppa i solens lugn och ro.

Gladiatorernas kokbok


Vi hittade en så rolig kokbok på bibblan härromdagen. Här kan man hitta allt ifrån Ambers styrkedroppar (smoothi) till Plexux pizza, Gladiatorsallad och Phoenix kalasgröt. Först ut att prova blev, inte helt otippat, muskelmüsli och nu är vi alla så musklade att vi kappt kan knyta skorna. Tur att det är stöverväder.

tisdag, januari 4

Hej!


När jag såg mitt namn i en annans bloggroll slog det mig: Visst ja, JAG har ju en blogg också. Men här vill jag helst inte skriva om jag inte har något att säga. Så idag vill jag sticka upp näsan från böckerna och säga Hej! Och att jag tycker samtliga inredningsbloggar borde lugna ner sig och inte städa ut julen den 28 december. Vi njuter av vår jul tills den går ut av sig själv.
-
Reg.skylten flyttade in på mitt flickrum för 13 år sedan - på den tiden då det ännu inte var modernt och OK med prydnander av detta slag på väggarna - och har följt med i alla våra hem sedan dess, som ett signalament för mig och min knasiga (skulle vissa säga) inredningsstil.