fredag, februari 25

Kikärtor

Jag gillar inte hommus, inte falafel. Kikärtor i grytor är det päckligaste jag vet. Men, det finns ett sätt för oss att bli kära, du och jag. Jag gillar dig, naturell, kokt, och just the way you are. Åh, jag ska blötlägga dig, koka dig och lägga dig på alla matlådor jag kommer över.
För du är ju så bra. Bara bra. Trors din eländiga fisförmåga.

tisdag, februari 15

Gröt i hjärtat

När man ska till och baka frallor i pepparkakshjärtan är ofta till den gamla vetedegen på mjölk och margarin man vänder. Och det är ju gott. Men. Problemet när man bakar med mjölk är att det blir så ebarmerligt torrt efter bara någon dag. (den kemiska orsaken till detta låter vänta på sig)
Här är ett recept som jag tror står sig i saftighet ett bra tag - för att vara hembakat, utan konserveringsmedel, alltså.
Mitt råd när det gäller torrt bröd är, förövrigt, att man fryser ner överskottet på en gång och bara tar upp så mycket man äter på en eller två dagar. Då slipper det ligga och på tradigt.
-
35- 40 Gröthjärtan
4 dl rågflingor eller havregryn - byt då gärna ut ½ dl mot kruskakli el liknande
7 dl vatten
1 tsk salt
50 g matfett
6 dl vatten
50 g jäst
2 msk sirap
2 tsk salt
1 380 g (2,3 l) vetemjöl eller rågsikt
-
Lägg rågflingor/havregryn och salt i en kastrull och koka det 4 min till en gröt. Lägg i matfettet och låt det smälta. Häll över i en bunke eller assistent och tillsätt vatten, sirap och salt. Kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm 37°. Smula ner jästen och rör om väl. Tillsätt mjölet, lite i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter.
Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda om. Dela degen på två och kavla ut till var del till en rektangel, ca 1 cm tjock. Stansa ut frallor med pepparkaksmått och lägg på papprad plåt. Vill man ha charmiga ruffhjärtan vänder du dem först i lite mjöl. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter. För mer blanka och fröiga hjärtan, pensla med ägg och strö på valfria frön. Grädda i 200 grader, ca 10 minuter.

måndag, februari 14

Glad Allahjärtansdag!


Jag tycker allahjärtans kom lite hastigt på i år, men några hjärtformade frallor hinner det nog bli innan dagen är slut.

onsdag, februari 9

Proteinmolekyler & äppelmackor

Jag har nått höjdpunkten i min utbildning - Hemkunskapsterminerna!
Det är ju detta jag har väntat på - det är ju detta jag läser för!!
Vi början från scratch, kan man helt klart säga. Hur fungerar kroppen, molekylärt alltså?! Hur ser den kemiska sammansättningen av en morot ut och vad händer med proteinmolekylerna när ägget steks, jämfört med när vitan vispas eller ägget kokar? Vad händer med vätebindningarna i brödet när det tas ut ur ugnen, alltså varför behöver man snabbt svepa in det i en duk för att det inte ska torka, utan behålla sin nybakta karaktär? Ja, det är frågan det!

Allt detta sitter jag och funderar på om dagarna, medan jag äter äppelmackor och klagar över dålig mage. Fint va!?

torsdag, februari 3

Sinnlighet

-
Vad som finns i en människas album säger mycket om vem hon är. Ja, vad hon finner för sinnligt i livet och har ett behov att att fånga på bild, helt enkelt.
-
I ett försök att hitta en bild jag letade efter, fann jag att nästan precis alla mappar innehåller en eller elva bilder på mat. Gröt, rågisar, våfflor, paj, bröd, bröd, bröd, fil & müsli, rabarberkräm och äppelmos.
Men det är ju inte så konstigt. Jag älskar du mat. Oftast. Mat är inte bara föda, det är vackert, skapar värme och stämning i ett hem, får det att lukta gott och få det att kännas hemtrevligt. Att koka gröt och höra kaffebryggaren puttra innan klockan sju, det är nästan så man vill tända ett ljus. Att en fredagskväll, nyduschad och fräsch hacka gurka och invänta goda vänner. Att när allt är tyst och klockan är 22, slå sig ner i köket med ett glas mjölk och en skorpa. Det gör något med en.
-
UllaBritt Berglund skriver så fint i sin bok Livsglädje:
Maten är en kraftkälla och måltiderna måste respekteras. Den som slarvar med maten, slarvar med livet. Vi kan äta så att maten även ger en själslig tillväxt, ett andligt mervärde. Egentligen utövar vi religion i varje tugga.
--- Maten stärker familjeband och kärlek, maten inbjuder oss att vara närvarande med alla sinnen. Vi äter inte bara med munnen, vi äter med ögonen och med själen. Om maten läggs upp vackert tar vi lättare upp näringsämnen som järn i kroppen, läste jag i en bok.
-
Idag bakade jag rågisar och det var nästan så jag tog en bild, det var så vackert, sinnligt. Åh, rågkringlor och mjölk - nu blev jag hungrig.